Bundalo: PDP će podržati zaštitu vitalnog interesa uz dodatne zahtjeve

Vijesti 17. jul 201913:42 > 13:47
N1

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo rekao je da će ova stranka sutra podržati izjavu predsjedavaćeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kada je riječ o zaštiti vitalnog interesa Republike Srpske, ali da će zahtijevati i rješavanje niza otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske.

“Potrebna je i izmjena odluke o donošenju Nacionalnog programa Sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada Vlade Hrvatske u vezi sa lokacijom Trgovska Gora, koja je u blizini granice /kod Novog Grada/”, izjavio je Bundalo Srni.

On je rekao da je potrebno konačno utvrditi međunarodnu granicu između BiH i Hrvatske na rijeci Uni, na području opština Dubica, Novi Grad i Kostajnica.

“Potrebne su i fiskalne garancije Vlade Hrvatske da će most na Savi kod Gradiške biti izgrađen u ugovorenom roku. Mi ćemo te zaključke sutra predložiti na sjednici parlamenta i očekujemo konsenzus i dvotrećinsku većinu o svim pitanjima, uključujući odluku Milorada Dodika”, dodao je Bundalo.

On je rekao da je Dodikova odluka u vezi sa preglasavanjem važan instrument očuvanja ravnopravnosti entiteta u BiH.

“Na ovako krupnim pitanjima treba prevazići sve dnevnopolitičke razlike među partijama”, rekao je Bundalo.

On je naveo da će PDP tražiti i formiranje posebne mješovite komisije da se definišu zahtjevi u vezi s poboljšanjem položaja Srba u Hrvatskoj.

Predsjedništvo BiH juče je sa dva glasa “za” /članova Željka Komšića i Šefika DŽaferovića/ i jednim glasom protiv /predsjedavajućeg Dodika/ usvojilo zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad