Biskup Komarica: Ovo je kvazi država, kontrolisani haos

Vijesti 17. jul 201917:36 > 19:16
N1

Na odgovorno suočavanje sa migrantskom krizom pozvali su biskupi u BiH. Nakon dvodnevne biskupske konferencije sa žaljenjem je konstatovano da zbog neformiranja vlasti nije moguće osnovati novu Mješovitu komisiju, koje bi između ostalog nastavila raditi na primjeni Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH iz 2006. godine.

“Brišemo suze sa svačijeg lica, tješimo uplakana srca”, jer hrišćanski je, evanđelistički pomagati, ističu biskupi sa konferencije u Banjaluci, posebno apostrofirajući humanitarne i bezbjednosne izazove nastale zbog migrantske krize.

“U vezi sa zabrinjavajućom situacijom priliva sve većeg broja migranata u BIH, posebno bihaćkom kraju, pozivaju sve državne i međunarodne strukture da se odgovorno i pravedno, ozbiljno pozabave ovom humanitarnom i sigurnosnom problematikom, koja poprima i dramtične razmjere”, poručio je Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije.

Podupiru karitativne djelatnike i sve crkvene institucije da u evenđeoskom duhu pomognu svima u nevolji.

Kao društvo pokazujemo nesnalaženje u pitanjima migracija, a ovom problemu se, ističe kardinal Vinko Puljić pristupa često na nekorektan način.

“Jedno u javnosti, drugo, drugim putem, tako da mi osjećamo potrebu da i o tome kažemo svoju riječ”, poručio je Viko Puljić, kardinal vrhbosanski.

Banjalučki biskup Franjo Komarica, lično se u Bihaću uvjerio u situaciju. Lokalne vlasti požalile su mu se na nebrigu države za ovaj dio Bosne i Hercegovine.

“Glavni problem, poznat je svima vama i nama, je da nemamo sređenu državu, nemamo pravne države, ovo je kvazi država, ovakav kontroolisani haos podržan je i dalje od strane međunarodnih faktora koji to nadgledaju i kontroliraju”, rekao je Franjo Komarica, biskup banjalučki.

“Ovo je izigravanje građana od strane političara. Oni su izabrani od građana svojih, a ne rade posao za koji su se kandidirali”, dodao je.

Katolička crkva u BiH i dalje se namjerava baviti pitanjima migrantske krize. U septembru najavljuju veliku međunarodnu konferenciju.

“…da vidimo šta nam je činiti i da pitamo strance, šta kanite s nama”, kazao je Komarica.

Biskupi su ukazali i da je zbog neformiranja vlasti blokirana primjena Sporazuma između Svete Stolice i BiH. A zbog samovolje lokalnih vlasti u Drvaru, Novom Gradu, Goraždu i Zvorniku, navode, krše se prava katolika.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad