Most koji razdvaja mišljenja u BiH

N1

Narodna skupština RS sutra odlučuje - da li je gradnja Pelješkog mosta vitalni nacionalni interes RS. Predsjedavajući predsjedništva Milorad Dodik - koji je i povukao pitanje nacionalnog interesa proučuje -stopiranjem gradnje Pelješkog mosta želi se ugroziti gradnja mosta Gradiška.

Reagovao je i Dodikov kolega Željko Komšić – most je u drugom planu, fokus zaključaka je prema rješavanju granice na moru.

Pitali smo paralamentarne stranke, mišljenja su podjeljena, no sudeći prema prvim reakcijama, uz ispunjavanje određenih uslova, potrebne 2/3 poslanika moglo bi glasati ZA.

Spor se trebao riješiti prije početka gradnje, i ne bi se trebao rješavati zanemarujući druga pitanja. Poručio je ovo Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik narodnim poslanicima.

“Donošenje ovog zaključka od strane dva člana Predsjedništva BiH isti dan kada je potpisan Sporazum o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške ukazuje da šteta koja se želi proizvesti nije samo šteta za RH nego se indirektno želi ugroziti projekat mosta na Savi kod Gradiške koji je od vitalnog nacionalnog interesa za RS.”

Za Željka Komšića, odluka Milorada Dodika je nepromišljena. Nada se da će narodni poslanici na to ukazati tokom zasjedanja, ili jednostavno napustiti glasanje.

“Kako se ne bi doveli o situaciju da radi jednog čovjeka upadnu u zamku da onda bh. entitet Federacija BiH počne sva pitanja iz RS-a proglašavati vlastitim entitetskim interesom, i time eventualno blokirati tamo neke njima važne stvari”, rekao je Komšić.

Da bi bio izglasan VNI potrebna je dvotrećinska većina u NSRS. U opoziciji podjeljena mišljenja.

“Očito da Hrvati sa 10% stanovništva imaju 2/3 ili dva člana Predsjedništva i da Milorad Dodik i da je iskonski zastupnik ne toliko Hrvata, koliko HDZ-a Dragana Čovića u Predsjedništvu, i da nije ni malo slučajno da je Milorad Dodik nedavno putovao kod Pape u Vatikan”, kazao je narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Davor Šešić, poslanik SDS u NSRS je komentarisao: “Smatramo da je ovo prilika za RS da riješi sve sporne tačke kada je u pitanju granica sa Hrvatskom.”

“I ono što je sutra za nas posebna prilika je da otvorimo pitanje teškog položaja srpskog naroda u Hrvatskoj”, dodao je Branislav Borenović, poslanik PDP-a u NSRS.

Pitali smo građane RS šta povezuje Pelješki most, i da li je on zaista srpski nacionalni interes.

“Smatram da je gradnja Pelješkog mosta za sve narode Balkana”:

Slične poruke danas stižu i iz Hrvatske.

“Pozdravljam uvijek kada su ljudi za gradnju mostova koji trebaju spajati, a ne razdvajati”, kazali su građani.

“Mi u ovom trenutku imamo srpskog člana Predsjedništva koji je ujedno i predsjedavaći BiH i koji je glas razuma i koji štiti interese BiH, niti želi da se BiH bavi ovakvim tužbama koje su ustvari zavaravanje javnosti”, rekla je hrvatska europarlamentarka Željana Zovko.

Dva člana Predsjedništva, Komšić i Džaferović donijeli su odluku o nizu mjera, prva od njih je poziv za mirenje Hrvatskoj, ukoliko u roku od mjesec dana ne dobiju pozitvan odgovor slučaj bi moglo završiti na Međunarodnom sudu za pravo mora. Sutrašnja sjednica mogla bi odličiti hoće li ovo biti i realizovano.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad