Pitanje Zapadnog Balkana među težim zadacima u mandatu Ursule von der Leyen

Vijesti 17. jul 201918:25 > 19:19
N1

Namjere predsjednice Evropske komisije po pitanju Balkana ozbiljno propituju i hrvatski eurozastupnici kojima je tema proširenja posebno važna. Socijaldemokrati u Evropskom parlamentu su zbog toga sekretarom za vanjsku politiku imenovali Tonina Piculu.

“Da bi Evropska unija uistinu bila faktor na međunarodnoj sceni ona će morati razriješiti neke unutarnje dileme koje je opterećuju već neko vrijeme i kreće se kroz dva procesa koji se međusobno isključuju to je proces disolucije na određenim temama i potrebe da ne ostane na sredini puta i da se snažnije integrira”, poručio je zastupnik SDP-a Hrvatske u Evropskom parlamentu.

“Željela bih čuti nekoliko riječi o vašem stavu prema proširenju na jugoistok Evrope odnosno tzv. Zapadni Balkan”, kazala je Dubravka Šuica, HDZ-ova eurozastupnica.

U kratkom odgovoru za N1 samo nekoliko sati nakon izbora na predsjedničku poziciju von der Leyen je dala dosta uopšten odgovor na pitanje Šuice, ali i balkanske javnosti.

“Zapadni Balkan je vrlo važan za Europsku uniju. To je Europa. I stoga ću sto je više moguće podupirati snažne odnose između Zapadnog Balkana i EU-a. Mislim da je u interesu svih da budemo otvoreni, konstruktivni, naravno, reforme se moraju provesti, ali to da vrata i um moraju biti otvoreni za ove teme, za mene je vrlo važno”, rekla je Ursula von der Leyen, nova predsjednica Evropske komisije.

Mnogo konkretniji je šef parlamentarnog odbora za vanjsku politiku David McAllister koji smatra da je loptica idalje u rukama zemlja regiona.

“Ursula Von Der Leyen je jasno u protekla 24 sata pokazala da vjeruje u evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Nastaviće, nadamo se, politiku njenog prethodnika Jean-Claudea Junckera. Naravno, članice će odlučiti da li će se otvoriti poglavlja, da li će zvanično početi pregovori. Ali, hajde da ne pogriješimo, mi u EU znamo da je Zapadni Balkan u srcu našeg kontinenta i da stabilnost Zapadnog Balkana znači stabilnost cijele Unije”, stav je Davida McCallistera, predsjedavajućeg komiteta za vanjske poslove.

Srđan Majstorović iz srbijanskog Centra za Evropske politike smatra da je dobar dio odgovornosti na zemljama regiona i iskazivanju njihovih namjera po pitanju Evrope.

“Mislim da bi države Zapadnog Balkana trebalo jasno da iskažu nameru da žele da budu, ako ne direktno uključene u tu vrstu dijaloga, a ono da budu redovno informisane i da daju svoje viđenje budućnosti Evrope”, izjavio je Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.

Mnogo više konkretnih odgovora na ova pitanja bismo mogli saznati najesen kad ćemo doznati i ime komesara za proširenje koji bi onda Zapadni Balkan trebao uvesti u novu eru EU integracija.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad