Mirsad Zaimović za N1 o novom izboru za predsjedavajućeg PD PFBiH

Vijesti 17. jul 201918:02 > 18:40
Arhiv

Mirsad Zaimović je novoizabrani predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, juče je kazao kako je izbor rukovodstva ovog Doma prvi korak pri konstituisanju vlasti u FBiH, a za N1 televiziju govorio je o tome šta će se promijeniti pod njegovim vodstvom.

“Ja imam potrebu da neke stvari inteziviram i požurim. Dolazimo u period godišnjih i državni parlament je odlučio da će raditi do 29. Nisam siguran da ćemo imati sjednicu prije godišnjeg. Do sada je dinamika rada bila da se na kraju svakog mjeseca održava sjednica parlamenta, međutim mislim da ćemo imati potrebu da održavamo najmanje dvije sedmice tokom mjeseca”, kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma PSFBiH.

Zaimović je objasnio zbog čega se dugo čekalo na početak konstituisanja vlasti:

“Bilo je pokušaja u ovih osam mjeseci da se SDA istisne iz vlasti i to se ogleda u tome što je izabran gospodin Karajbić iz SDP-a. Interesantno je da oni nisu kandidovali nikoga iz reda hrvatskog naroda za zamjenika jer je dio tadašnje većine imao ideju da ostavi prostor za HDZ. Prvi je to prepoznao DF, pa su oni isturili kolegicu kao kandidata i doveli građanske stranke da biraju između gospodina Boškovića i kolegice iz DF-a. Oni tada se nisu usudili i nisu imali kapacitet da napreve takvo nešto. Onda se išlo u kreiranje jedne druge parlamentarnarne većine. Dugo se čekako i na tadašnji BH blok.”

Voditelj N1 televizije pitala je Zaimovića kako izgleda imati četiri mandata u Predstavničkom domu te jenjava li želja za tim poslom s godinama.

“Pokušavam da se vratim u 2000. kada sam izabran u Federalni parlament. Tada je elan bio nešto veći ali sada je iskustvo puno veće. Ključni indikator je podrška ljudi, odnosno podrška birača. Podaci govore da ja od izbora do izbora imam sve veću podršku. Onog trenutka kad se desi suprotno ja ću sigurno da se povučem”, kazao je Zaimović te dodao:

“Imao sam namjeru da se ne vraćam u zastupničke klupe, međutim zaista je postojao zahtjev općinskog odbora u Kaknju i ljudi sa kojima sam dugo radio da se priključim onom što se dešavalo i da i ja doprinesem sa onim što znam i sa svojim iskustvom.”

Rekao je i kako ima vrijednih zastupnika te da on uvijek mladim ljudima govori da se uključe u politiku:

“Ja mlade ljude nagovaram, kreativne ljude, pozitivne ljude, bavite se politikom, odredite sebi stranku prema ideološkoj pripadnosti i bavite se poltikom, to je pozitivno, bavite se općim stvarima.”

Mlađim generacijama koji imaju potrebu i kapacitet svoju poziciju bi rado prepustio no nije to uradio jer, kako je kazao, nije bilo izgrađenih mladih osoba koje bi mogle kvalitetno zastupati.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad