Crvena linija o jeziku manjina i većine

Vijesti 18. jul 201907:22 > 07:25
N1

Svako povećanje prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru pogoršalo bi međunacionalne odnose u tom gradu, stav je gradonačelnika Vukovara Ivana Penave povodom odluke Ustavnog suda o postavljanju ćiriličnih tabli i u tom gradu.

U Republici Srpskoj je u pripremi Zakon o uvođenju ćirilice kao jedinog pisma.

U Srbiji, uprkos Zakonu koji garantuje službenu upotrebu jezika manjina, poslanici u Skupštini ne mogu da se obraćaju na svom maternjem jeziku.

Da li je službena upotreba jezika manjina lingvističko ili političko pitanje? Da li je garant boljeg položaja manjina u regionu ili tek jedno od ispunjenih stavki u predpristupnim pregovorima? Da li govorimo iste ili različite jezike i kako izbor pisma određuje naš identitet?

O jeziku manjina i većine u Crvenoj liniji govore politikolog Nikola Baketa, Hanka Vajzović sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i Goran Bašić iz Instituta društvenih nauka u Beogradu.

Crvena linija u petak u 20 sati. Samo na N1 televiziji.

Autorka i voditeljka emisije je Marina Fratucan.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad