Čongradin za N1: Vlast dozvoljava zločincu Šešelju da i dalje sije mržnju

Vijesti 18. jul 201908:54 > 09:09
Danas

Novinarka lista Danas Snežana Čongradin kazala je za N1 kako vlast Srbije dozvoljava lideru radikala Vojislavu Šešelju da i dalje sije mržnju, unosi strah i neizvijesnost.

N1: O kakvom stepenu izostanka civilizacijske norme prihvatanja zločina razmjera genocida u Srebrenici govori obraćanje Vojislava Šešelja nakon Vašeg teksta o 11. julu, oslikava li brutalnost njegovog ponašanja političku klimu u zemlji?

Čongradin: Iako danas govori osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, srećom, nemaju više za posledicu ratne zločine, genocide, etnička čišćenja, kao što je to bio slučaj devedesetih, tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, zaštrašujuće ga je slušati, pre svega, u Skupštini Srbije, kako sve te strahote za koje, između ostalih, i sam snosi odgovornost, potvrđuje, afirmiše, preteći da bi ih, kako je jednom prilikom rekao, opet sve na isti način počinio. Taj podsmeh žrtvama genocida i zločina koji se gotovo svakodnevno, i u svakoj prilici, može čuti od zločinca Šešelja, upriličen je ovdašnjoj i široj, regionalnoj javnosti, od strane vlasti Aleksandra Vučića i Ivice Dačića. Onih, koji danas sa pozicija vlasti, dozvoljavaju ovom zločincu da i dalje seje mržnju, unosi strah i neizvesnost, kako u svesti žrtava ratova devedesetih, tako i u opštu kulturu i javni prostor koji ispunjavaju mladi, generacije koje tek dolaze i treba da se uključe svojim radom i zalaganjem u naše zajednice, jasno je, morali su bili lustrirani zbog političkih i, nadasve, ljudskih grehova, koje nose na svojim rukama, zbog učešća u tim ratovima. Očekivati od ratnih profitera, koji su svoje političke karijere izgradili na promociji smrti i mržnje običnih ljudi prema nekim drugim običnim ljudima, samo zbog druge nacionalnosti, da rade i zalažu se na pomirenju nekada zaraćenih strana, bilo i ostalo, potpuno, izvinjavam se, potpuno idiotski.

N1: Prijetnje i uvrede koje vam je Šešelj uputio jačaju nužnost pitanja slobode i sigurnosti novinara da rade svoj posao u Srbiji. Demotivira li vas izloženost ovakvom napadu da govorite o ovim temama?

Čongradin: Naravno da ne. Odlučila sam da se bavim javnim radom i opredelila da prepoznajem i branim javni interes i opštu korist. U tome se trudim i pokušavam da se tom cilju što više približim, jer ne vidim smisao drugačiji. S obzirom na to da od ratnog zločina, promocije mržnje, netrpeljivosti i neljudskosti ne postoje gori zločini, a, oni su gotovo uvek prikriveni korupcijom i teškim lopovlukom, proizilazi da su ove teme najprioritetnije. Pa se nadam da ću i dalje biti u prilici da na njima radim, sve snažnije i ozbiljnije. Dodala bih samo još da su Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava, kao i svi drugi aktivisti organizacija koji se bave ratnim zločinima i odgovornošću u suočavanju sa istinom, godinama unazad pod još gorim pritiscima i pod još većim pretnjama od onih koje je meni uputio Šešelj i o kojima se u javnosti trenutno govori, a da gotovo svaki put izostane čak i najblaža reakcija javnosti.

VEZANE VIJESTI

Podsjetimo, lider radikalne stranke Vojislav Šešelj izvrijeđao je novinarku Danasa Snežanu Čongradin opisujući je najpogrdnijim imenima i poručujući da bi takve, poput nje poslao na 20 godina robije.

“Ta Snežana Čongradin, koja liči na mungosa, zamislite piše – novinarka sam u državi koja je pre 24 godine počinila genocid i koji ni dan danas, ne da se nije suočila sa tim, već je celokupno društvo u načelu sve dalje od tog procesa”, naveo je između ostalog Šešelj, a Čongradin mu je poručila: “Hvala mu zato što će građani Srbije čitati i slušati na medijima sa nacionalnom frekvencijom o genocidu u Srebrenici, jer to, inače, njegov politički sin, danas neformalni šef, poput svih njegovih, pa i ‘demokratskih’ prethodnika, ne dozvoljava”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad