Pročitajte zaključke VSTS-a upućene Parlamentu: Nedopušten pritisak PD

Vijesti 18. jul 201910:34 > 10:39
N1

Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine je tokom drugog dana sjednice koja se održava 17. i 18. jula 2019. godine, usvojio Zaključke povodom Zaključaka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji su doneseni na sjednici Predstavničkog doma koja se održala 26. juna 2019. godine.

Iz VSTS-a ističu da zaključak PD PSBiH kojim traži od svih članova VSTS-a BiH da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

Takođe kazali su da zaključak PD PSBiH kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu a posebno VSTS-u, suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način PD PSBiH izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti.

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, te sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće učestvovati u radu ove istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, stoji u saopštenju VSTS-a.

Visoki sudski i tužilački savjet poziva Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da sva pitanja u vezi pravosuđa razmatra kroz partnerski odnos sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom na bazi poštovanja demokratskog principa podjele vlasti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad