Tanja Topić za N1: Ni na koji način nije ugrožen srpski vitalni interes

Vijesti 18. jul 201911:26 > 11:34
N1

Tanja Topić, politička analitičarka, za N1 je komentarisala posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatran zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. On se, podsjećamo, pozvao na vitalni entitetski interes zbog odluke Komšića i Džaferovića za pokretanje spora s Hrvatskom zbog izgradnje Pelješkog mosta.

Topić je kazala da je to vrlo apsurdna situacija, gdje se zaštita vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda poistovjećuje i izjednačava sa branjenjem i zaštitom interesa susjedne država.

“Čini mi se zaista, prosto i logički, da ovdje ni na koji način nije ugrožen srpski vitalni interes i biće zanimljivo pratiti tu vrstu argumentacije kojom se to obrazlaže”, istakla je.

Dodala je da do sada nije bilo argumentovanih tvrdnji koje potkrepljuju da je u ovom slučaju ugrožen srpski nacionalni interes.

Topić tvrdi da se ovdje radi o nekoj drugoj vrsti povezanosti.

“Radi se o poslovnim interesima, ali isto tako i povezanosti određenih interesnih grupa, centara moći i lobija. Mislim da su ovi poslovi, kao i izgradnja mosta na Savi, ali isto tako i kod Pelješkog mosta, zapravo uključene određene firme koje su bliske strukturama vlasti i da se zapravo tu radi o zaštiti određenih poslovnih interesa”, naglasila je politička analitičarka u razgovoru sa Snežanom Mitrović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad