Svaka druga žena u BiH starija od 15 godina je žrtva rodno zasnovanog nasilja

Vijesti 18. jul 201913:20 > 13:27
Pixabay

U Bosni i Hercegovini je, prema raspoloživim informacijama relevantnih institucija, svaka druga žena od 15 i više godina bila bar jednom žrtva jednog od oblika rodno zasnovanog nasilja, rečeno je danas u Sarajevu na javnoj diskusiji "Stanje ljudskih prava u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i rodno zasnovanog nasilja u BiH".

Programski analitičar za seksualno reproduktivno zdravlje mladih u Populacionom fondu UN /UNFPA/ Enida Imamović rekla je da ovi podaci ukazuju da se u BiH mora raditi na suzbijanju i sprečavanju rodno zasnovanog nasilja.

“Prema podacima redovne statistike, već nekoliko godina u BiH nemamo slučajeva maternalne smrtnosti, ali to ne znači da ne trebamo i dalje raditi na unapređenju zdravstvene zaštite u ovoj oblasti, ali i na smanjenju nezadovoljenih potreba za kontracepcijom, jer je procenat u zemlji devet odsto”, rekla je Imamovićeva novinarima prije održavanja diskusije.

Prema njenim riječima, nijedna zemlja u svijetu se ne može pohvaliti da je dostigla sve zacrtane ciljeve, odnosno da je dostigla tri transformativna cilja “tri nule” – nula slučajeva maternalne smrtnosti, nezadovoljenih potreba za kontracepcijom, te nula slučajeva rodno zasnovanog nasilja.

“Pred nama su još veliki izazovi, potrebni su zajednički napori, kako bi se reproduktivna prava poštivala i kako bismo postigli do 2030. godine naše `tri nule`, što je u skladu sa ciljevima održivog razvoja”, istakla je Imamovićeva.

Ombudsman za ljudska prava u BiH Jasminka Džumhur rekla je da određeni parametri, koji se obrađuju u UN, ukazuju da će do 2050. godine BiH izgubiti više od 40 odsto svoje populacije.

“Rezultat ovoga nije samo činjenica da je veća stopa mortaliteta u odnosu na natalitet, nego i pitanje odlaska stanovništva iz BiH”, istakla je Džumhurova, te dodala da su to bili razlozi da se urade istraživanja vezano za seksualna i reproduktivna prava, jer se ona direktno vežu za pitanje prirodnog priraštaja, a koja uključuju pitanja planiranja porodice.

Prema njenim riječima, istraživanje se sastoji iz dva segmenta. Prvi koji sadrži ocjenu zakonodavstva i njegove usklađenosti sa međunarodnim standardima i institucionalne kapacitete, a drugi segment se odnosi na istraživanje provedeno na terenu.

“Maping koji je završen ukazuje da je BiH u značajnoj mjeri svoje zakonodavstvo uskladila sa međunarodnim standardima i da predstavlja dobru polaznu osnovu, te da u tom segmentu postoje veoma male potrebe za intervencijama”, rekla je DŽumhurova.

Ona je dodala da problemi nastaju u institucijama, u razruđenosti i različitim pristupima, naročito u Federaciji BiH.

Džumhurova je istakla da postoji visok stepen izostanka preventivnog djelovanja u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

“Pokazatelji do kojih smo mi došli pokazuju da mnogo novca odlazi za reaktivno djelovanje, kada bolest već uznapreduje, posebno kada je riječ o karcinomu dojke, te drugih polnih organa, a mali dio sredstava se izdvaja za preventivna djelovanja”, rekla je Džumhurova.

Ona je istakla da je prevencija u BiH jedna “siva zona”.

Predsjedavajuća Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH Nives Jukić rekla je da ova institucija, zajedno sa UNFPA-om, prvi put radi izvještaj o stanju ljudskih prava u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

“Cilj ovog izvještaja je podizanje svijesti građana BiH, posebno kada govorimo o segmentima prava iz ove oblasti kao što su, ne samo psihološki i fiziološki faktori seksualnosti, već i kontracepcija, zaštita rodne diskriminacije, reproduktivno zdravlje i druge oblasti koje će biti obuhvaćene ovim izvještajem”, navela je Jukićeva.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad