Tadić: Možda je to razlog nesporazuma

Vijesti 18. jul 201914:47 > 15:11
N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je 191 optužnicu protiv 335 osoba tokom 2018. godine što je za dva posto više nego godinu ranije, kazala je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić tokom predstavljanja izvještaja o radu ove institucije pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV). Ona je takođe kazala da Tužilaštvo poštuje preporuke OSCE-a ali da je došlo do nesporazuma te da su kritike o neprocesuiranju najsloženijih slučajeva ratnih zločina neopravdane.

“U više od 92 posto predmeta po optužnicama tog tužilaštva Sud BiH je donio osuđujuće a Tužilaštvo je imalo ukupnu normu veću od 132 posto”, kazala je Tadić, javlja BIRN BiH.

“To je iznad prosjeka svih tužiteljstava u BiH. Koliko mi je poznato prosjek svih tužiteljstava je 108 posto”, kazala je Tadić.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić pitala je glavnu tužiteljicu nakon izlaganja izvještaja o radu o takozvanim montiranim optužnicama, “što javnost zanima”.

“Bilo bi to strašno za pravosuđe u BiH, da neko ide sa tim da podigne montiranu optužnicu, još strašnije da sud tu optužnicu potvrdi i kasnije na osnovu nje donese osuđujuću presudu. Kada govorimo o montiranim optužnicama, dok sam ja na čelu neće ih biti da ja za to znam, jedino da neko uradi da ja ne znam”, kazala je Tadić.

Članove VSTV-a posebno je zanimalo kako će Tužilaštvo BiH reagovati na nedavni izvještaj misije OSCE-a u BiH koji je kritikovao rad Tužilaštva u odnosu na predmete ratnih zločina.

“O njemu će VSTV raspravljati na sjednici u septembru”, kazao je predsjedavajući VSTVBiH Tegeltija.

Tadić je kazala da Tužilaštvo ima dobru saradnju sa OSCE-om i da ta “saradnja nema nikakvih problema”.

“Izvještaj govori o četiri segmenta koji se odnose na preporuke sutkinje Korner (Izvještaj sutkinje Joanne Korner iz 2016. godine, op.a.)”, objasnila je Tadić i dodala da Tužilaštvo te preporuke poštuje ali da nisu znali da se radi novi izvještaj OSCE-a niti da je neko iz Tužilaštva bio uključen u njegov rad.

Ona smatra da se radi o nesporazumu i da su kritike OSCE-a o neprocesuiranju najsloženijih slučajeva ratnih zločina neopravdane.

“U cilju da se uradi što više predmeta ratnih zločina traženo je da prebacimo 150 predmeta a mi to nismo mogli uraditi ali smo prebacili 67 predmeta. Možda je to razlog nesporazuma”, kazala je Tadić.

U odjelu za ratne zločine u toku 2018. godine podignuto je 27 optužnica protiv 62 osobe.

“Optužnica je manje jer se radi o složenim predmetima i jer se u cjelosti primjenjuje ‘Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina”, kazala je Tadić.

Nisam zadovoljna niti kao vršilac dužnosti niti sada u pogledu predmeta korupcije, kazala je Tadić.

Navela je da je povećan broj krijumčara ljudima i da Tužilaštvo prati povratnike sa stranih ratišta.

“U toku protekle godine BiH je izručena jedna osoba sa stranog ratišta a ove godine još jedna”, kazala je Tadić.

“Imamo širok spektar rada vezano za žene i djecu koji se nalaze na granicama država. Među tim licima ima i onih koji bi mogli biti odgovorni za djela iz nadležnosti Tužilaštva”, dodala je Tadić.

Odjel tri podigao je prošle godine 57 optužnica i imao 90 posto osuđujućih presuda, a Tadić je ponovo najavila spajanje odjela dva i tri.

Predsjedavajućeg VSTV-a Tegeltiju zanimao je komentar glavne tužiteljice o kritikama OSCE-a o velikom broju oslobađajućih presuda u predmetima ratnih zločina i promjenama iskaza svjedoka i šta Tužilaštvo poduzima povodom toga.

Ona je kazala da je broj osuđujućih presuda u izvještaju OSCE-a naveden po licima a ne predmetima i da je postotak osuđujućih presuda po predmetima dosta veći.

“Imamo mi predmeta za davanje lažnih iskaza. U toku je predmet protiv visokih dužnosnika gdje znamo da se vrši pritisak na svjedoke. Ti postupci traju dugo”, kazala je Tadić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad