Šurlan, Mujkić, Mehmedinović i Vučijak u Novom danu

Vijesti 18. jul 201916:17 > 16:19
N1

Vrhovni sud u Holandiji danas će izreći pravosnažnu presudu po žalbama majki Srebrenice i države Holandije na presudu Apelacionog suda iz 2017. godine prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 300 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine. O presudi govorimo u nastavku sa Semirom Mujkićem iz Balkanske istrazivacke mreze.

Za kolektivnu dženazu koja će 20. jula ove godine biti klanjana u Vedrom polju u Hambarinama, spremni su posmrtni ostaci 86 žrtava ratnih zločina iz Prijedora i Kotor Varoši. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci uglavnom ekshumirani na Korićanskim stijenama. Uživo smo u Prijedoru.

Istraživački tim Centra za istraživačko novinarstvo i novinarka portala Capital.ba Svjetlana Šurlan dobitnici su ovogodišnje ACCOUNT-ove nagrade za izvještavanje o korupciji. Svjetlana Šurlan nagrađena je za tekstove o izgradnji autoputa Banja Luka – Prijedor. Slikom smo u Banja Luci.

Stari most jedan je od najvrjednijuh kulturno-historijskih spomenika u Bosni i Hercegovini, nalazi na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Stari most preko rijeke Neretve u Mostaru je, kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu. Dao ga je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin. Most je čvrsto stajao 427 godina dok nije uništen tokom rata u Bosni i Hercegovini 1993. godine. Obnovljen je i ponovno otvoren za javnost 23. jula 2004. godine. “Gdje prošlost susreće budućnost” naziv je manifestacije kojom je Grad Mostar počeo obilježavanje 15. godišnjice završetka obnove Staroga mosta. Uživo smo u Mostaru.

Inicijativa za Bjelašnicu i Igman traži bolje uslove i kvalitetnije sadržaje na bh. planinama. Na koji način građani mogu pomoći strateškom planiranju razvoja planina Bjelašnice i Igmana razgovaram sa Emirom Vučijakom, planinarom i jednim od pokretača inicijative.

Dokumentarni film “Ice on fire” premijerno prikazan na Film Festivalu u Kanu. Film je režirala Leila Conners, izvršni producent je Leonardo DiCaprio, a koproducent i direktor fotografije Sarajlija Harun Mehmedinović. Mehmedinović za Novi dan govori o radu na filmu, saradnji s DiCapriom, snimanju u ekstremnim uslovima i rodnom Sarajevu.

Minela Jašar Opardija sa vama od 7h.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad