Aljoša Čampara o Pelješkom mostu: RS nema pravo na pokretanje ovog pitanja

Vijesti 18. jul 201916:21 > 16:25
N1

Aljoša Čampara, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kazao je novinarima da nije bilo razloga da Milorad Dodik pokreće vitalni nacionalni interes po pitanju Pelješkog mosta, jer taj slučaj nije entitetski interes - nego pravo države na otvoreni izlaz na more.

“To ne može biti interes bilo kog entiteta, radi se o pravu države i pravu države na izlaz na more. Normalno bi bilo da svaki državni funkcioner štiti interese svoje države, pa i kada je u pitanju i sam Pelješki most”, izjavio je Čampara.

“Nije bilo razloga da pokreće vitalni nacionalni interes, i Republika Srpska nema pravo na pokretanje ovog pitanja”, poručio je Čampara.

Čampara je istakao da se sada čeka kako će Narodna skupština Republike Srpske reagovati na ovo.

“Primjereno je da međunarodne institucije, ako nema nekog dogovora, arbitražom odluče ko je u pravu. Mi mislimo da je BiH u pravu i da ima pravo na slobodan pristup moru, što je pravo svake države”, kazao je Aljoša Čampara.

Podsjetimo, posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, održava se danas u Banjaluci.

Predsjedništvo BiH je u utorak sa dva glasa “za”, članova Željka Komšića i Šefika Džaferovića, i jednim glasom “protiv” (predsjedavajući Milorad Dodik) usvojilo Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad