HDZ-ova Zdenka Džambas: Dodik je uradio što se od njega očekivalo

Vijesti 18. jul 201916:46 > 19:04
N1

Zdenka Džambas, HDZ-ov delegat u Domu naroda parlamenta FBiH kazala je da je Milorad Dodik pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa oko Pelješkog mosta uradio ono što se od njega očekivalo. Također, njegovo obrazloženje smatra legitimnim - a dodala je i to da se uopće ne slaže sa inicijativom Džaferovića i Komšića, te da može - zakočila bi je.

“Ja sam bila izaslanica u Domu naroda Parlamenta BiH kada smo imali na dnevnom redu Deklaraciju o Pelješkom mostu. Tada mi iz reda Hrvata nismo glasali za tu Deklaraciju jer nam nije bilo jasno na koji način mi to možemo da spriječimo Hrvatsku da poveže svoja dva dijela, EU, koja bi u tom slučaju bila jedan dio”, kazala je u uvodu.

“Ova odluka Predsjedništva, gdje su gospoda Džaferović i Komšić pokrenuli inicijativu, mi iz reda Hrvata se apsolutno ne slažemo sa takvom inicijativom. Obrazloženje gospodina Dodika mi je sasvim uredu – sada kada most izlazi iz mora, da bi sada trebalo da zaoštravamo odnose sa Hrvatskom, bilo kojom oko nas, ja bih bila protiv, ako želimo naprijed, ako želimo da imamo stav i sa Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom i Crnoj Gori – da imamo prijateljske odnose. Zašto sada ako je most krenuo”, upitala je Džabas.

VEZANA VIJEST

Ako je ovo interes srpskog naroda, i vitalni nacionalni interes kojeg je Dodik pokrenuo – to je njegova stvar, kazala je.

“Ali da ima pravo RS da priča danas na sjednici je li to ugrožava njih kao RS, dio BiH, obzirom da imaju mostove sa Republikom Hrvatskom – Dodik je uradio ono što se od njega očekivalo”, navela je.

kakav će rezultat sjednice NSRS biti, ne zna, dodala je.

“Žao mi je što nisam bila u prilici, ja kao predstavnik hrvatskog naroda, da zakočim to u Predsjedništvu ili bilo ko iz reda Hrvata”, izjavila je.

“Ponavljam, most je krenuo, izlazi iz vode, nemam predstave šta ovo treba da znači, zatezanje odnosa sa Hrvatskom, iz ko zna kojih razloga koji će se pojaviti. Osjećam da postoji nešto zbog čega treba sa ovakvom inicijativom da se naruše odnosi sa Hrvatskom”, ocijenila je Džambas.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad