Šarović: Vitalni interes srpskog naroda Trgovska gora, a ne Pelješki most

Vijesti 18. jul 201917:17 > 19:40
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika pozvao se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa nakon što su njegove kolege iz državnog Predsjedništva, Željko Komšić i Šefik Džaferović, glasali za pokretanje spora s Hrvatskom zbog izgradnje Pelješkog mosta. Danas brojne reakcije na ovaj Dodikov potez - od negodovanja zbog toga što se ovo pitanje dovodi u vezu s vitalnim interesima srpskog naroda do podrške predsjedavajućem Predsjedništva BiH.

Neka međunarodne institucije kroz arbitražu kažu ko je u pravu? Bosna i Hercegovina ili Hrvatska, poručuje funkcioner SDA, Aljoša Čampara.

“Sigurno to ne može biti interes bilo kog entiteta, radi se o pravu države, na izlaz na more i mislim da bi sasvim normalno bilo da svaki državni funkcioner štiti interese svoje države pa kada je u pitanju i Pelješki most, nije bilo razloga da se pokreće vitalni interes”, smatra Čampara.

Podrška svim zaključcima Predsjedništva koji se tiču Pelješkog mosta i iz Naše stranke. Na čemu im se zahvalio član iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić. Istovremeno, članica HDZ-a Zdenka Džambas opet potez Milorada Dodika opravdava. Zašto kvariti odnose sa susjednim državama, pogotovo u situaciji kada se više ništa ne može promijeniti. Most je već izronio.

“Nemam predstave šta treba ovo da znači ili isključivo zatezanje odnosa s Republikom Hrvatskom iz ko zna kojih razloga koji će se pojaviti naknadno. Ja u ovom trenutku ne znam, ali osjećam da postoji nešto zbog čega treba sad s ovakvom inicijativom da se naruše odnosi s Hrvatskom”, tvrdi Džambas.

Predsjednik SDS-a i državni ministar Mirko Šarović podsjeća kako je ova stranka u parlamentarnu proceduru uputila inicijativu za donošenje Deklaracije koja se odnosi na Pelješki most, uređenje granice s Hrvatskom, pitanje izlaska na otvoreno more. Tražili smo, kaže, podršku za takav paket, jer su to važna pitanja ali – SNSD nije bio zainteresovan. A danas to stavljaju u kontekst granice s Hrvatskom.

“Mislim ako već treba da se vodi računa o vitalnom nacionalnom interesu predsjedavajući Predsjedništva treba da ga pokrene kada je u pitanju Trgovska gora i odlagalište nuklearnog otpada. To je strateški vitalni interes”, zaključuje Šarović.

S obzirom na to da kompanije iz entiteta Republika Srpska i Hrvatske trebaju graditi zajedno most na Savi kod Gradiške, analitičarka Tanja Topić smatra da se iza svega kriju poslovni strateški interesi.

“Mislim da su ove poslove kao izgradnju mosta na Savi, ali i kod Pelješkog mosta, zapravo uključene određene firme koje su bliske strukturama vlasti i da se zapravo tu radi, rekla bih, o nekoj vrsti zaštite nekih određenih poslovnih interesa”, zaključuje Topić.

Na koncu, neki su i stava da uz neriješena pitanja migrantske krize, finansiranja institucija, neformiranja vlada i većina, egzodusa građana – Pelješki most ni u kom slučaju ne bi trebao biti državni problem broj jedan.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad