Oštra rasprava u NSRS-u: Ko je lažni mesija, a ko švercer cigaretama

Vijesti 18. jul 201918:39 > 19:32
N1

Bosna i Hercegovina postoji kao dejtonska tvorevina, drugačije je neće biti, poručio je danas pred poslanicima NSRS-a predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Pred poslanicima je Dodik jasno ustvrdio da država neće nestati ratom, već majorizacijom Srba i Hrvata, od, kako kaže, “političkog Sarajeva” koje priziva “nejakog Inzka”. Majorizacijom koja je, navodi, pokazana i u slučaju Pelješkog mosta i preglasavanja u Predsjedništvu.

“Neću dozvoliti da budem preglasan na bilo čemu, taman to bilo potpuno beznačajno pitanje. Bosna može da živi samo ako ima konsenzusa, ako nema konsenzusa, nema ni BiH”, tvrdi Dodik.

Hrvatska gradi most na svojoj teritoriji, Dodik je za afirmaciju principa nemiješanja u tuđe unutrašnje poslove. Ne treba praviti tenzije sa članicama Evropske unije, posebno, navodi, u momentu kada je potpisana gradnja mosta na Savi kod Gradiške.

“Hvaljen Isus i Marija. Hvaljeni Čović i Kolinda”. Kratko je, umjesto uobičajnih “merhaba” Nebojša Vukanović pozdravio prisutne.

Zatim je održao istorijsku lekciju – o Travuniji, Zahumlju. Podsjetio na istorijske zapise, te kako je prije 600 godina Car Dušan prodao Ston i Pelješac Dubrovčanima.

“Srpski narod je iskrvario u prošlim vijekovima, NSRS ne treba biti medijator sukoba unutar Federacije, neka se dogovore Bošnjaci i Hrvati. Kušajte sami ono što ste skuhali, Srbi imaju samo štete od ovoga, otvorićete Pandorinu kutiju. RS je od Pelješca udaljena 200 kilometara”, poručuje Vukanović.

“Zgodno, mala poduka iz istorije može da koristi”, dodao je Dodik.

Nakon toga jači decibeli. Citirali su se Andrićevi Znakovi pored puta, pominjale kletve vladike Grigorija, kumovi, kriminalci, prijetilo…

“Raspravljati sa glupim ljudima je kao igrati šah sa golubovima. Koliko god dobro igraš, golub će ti sve figure srušiti, po*akiti se i šepuriti se kako je on pobijedio”, slikovit je bio Dodik.

Nakon Vukanovića, obračun sa Stanivukovićem i to riječima : “Pozer, luzer, lažni mesija”.

“Bok predsjedniče, kaj delate? Šokiram se i gadi mi se cokotanje poslanika s desne strane. Dok moj prijatelj iskrenog srca priča vi se smijete. Likujete što prijeti, što se nikoga ne persira. Morate znati da se pojedini ljude toga ne plaše. Moja baba je izgubila sina, dok ste vi švercali cigare”, poentirao je Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NSRS.

Opozicija je tražila od predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića da svi, pa i predsedavajući Dodik, poštuju poslovnik.

“Nemojte gdine Dodik, nećemo ovako završiti nikad”, poručuje Čubrilović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad