Cvijanović: Ne posmatram to kao hrvatski, niti srpski vitalni interes

Srna

Priča o Pelješkom mostu zasad je zaključena je odlukom NSRS-a. No ne i priča o razgraničenju. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavljuje mogući novi set zaključaka, ovaj put o riješavanju otvorenog pitanja utvrđivanja granice na moru sa Republikom Hrvatskom. Iz Lučke kapetanije u Neumu kažu kako gabariti Pelješkog mosta za moreplovce nikada nisu sporni jer daleko prevazilaze dimenzije brodova koji mogu da uplove u Neum...

Dodik i NSRS povrijedili su vitalni interes BiH, poručio je član Predsjedništva Šefik Džaferović. Gradnju mosta nazvao je incidentom koji se dešava.

“To je jednostrana izgradnja prepreke BiH u njenom pristupu prema otvorenom moru. To ne isključuje raspravu o granici i sa RH i sa Srbijom i to BiH u budućnosti čeka”, tvrdi Džaferović.

Pelješki most nije prepreka, prepreka su stijene i plitko more, poručuju iz Neumske kapetanije. Pojašnjavaju duplo veći brod može proći ispod mosta, od onoga koji može da uplovi u Neum.

“U vrijeme Jugoslavije, najveći brod jugoslovenske trgovačke mornarice bio je brod beogradskog Beoplova Smederevo 160.000 tona, ispod ovoga mosta može proći taj brod. 2003. je prvi vojni brod oko 100 metara, San Nikolas, američke armade uplovio je u Neum, uplovio sam sa njim iz Ploča. Oni su se tu usidrili, imali su remorkere, zapuhao je noću vjetar, i ta velika armada je pobjegla glavom bez obzira iz Zaljeva”, otkriva Stojan Šutalo, kapetan Neumske kapetanije.

Za stručnjake most nije prepreka, a za predsjednicu RS-a Željku Cvijanović, iako je proglašen, nije nacionalni interes.

“Ne posmatram to kao hrvatski interes, niti da je to srpski vitalni ili ne znam kakav interes. Ovo je jedan mehanizam koji je dati RS u vidu entitetske reakcije kao snažan ustavni mehanizam, da se odbrani od preglasavanja. I konačno da uništi odluku nastalu preglasavanjem”, ističe Cvijanović.

Ukupno 60 poslanika podržalo je veto predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Po šest je bilo za i protiv.

Najveći potres Pelješki most izazvao je u PDP-u. Dva od tri srpska poslanika koja su bila protiv, Draško Stanivuković i Jelena Trivić, dolaze iz ove stranke.

“I dok su ovakve političke okolonosti PDP je opozicija. Tačka! Da bismo završili svaku priču ili eventualnu spekulaciju na ovu temu”, kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

No glasanjem u NSRS-u nije stavljena tačka na temu. Član Predsjedništva Željku Komšića danas ne pominje most, no kaže insistiraće na utvrđivanju granice na moru.

“Na rješavanju tog pitanja insistirat ću u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, tako što nećemo druga pitanja rješavati sve dok ovaj dio koji se tiče rješavanja granice na moru sa susjednom Hrvatskom ne riješimo”, poručuje Komšić.

Ozbiljno će, kaže Komšić, razmotriti novi set zaključaka, koji bi se na dnevno redu mogao naćin nakon što preuzme predsjedavanje Predsjedništvom. Što bi moglo biti već na narednoj sjednici, obzirom da sutra preuzima tu dužnost.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad