Sjednica NSRS: Svađa, vicevi, prepirke i izvinjenje Crnogorcima u skupštini

Vijesti 19. jul 201917:27 > 18:39
N1

Jučerašnja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske pokazala je dvotrećinsku nadmoć Milorada Dodika i vladajuće koalicije u entitetskom parlamentu. Opozicija je pored mnogo uložene energije u raspravu, koja je vođena o svemu osim o dnevnom redu, pokazala ranjivost i nesaglasnost. A svi politički akteri nedostatak parlamentarizma.

Dodik: Nisam rekao da si ti bolestan, mada mi mnogi sugerišu da ima neki problem. Zarumenio se polako, vodiš li računa o pritisku?

Vukanović: Operisao sam nogu nakon što sam dobio otkaz, kleo me je Vladika Grigorije, moram vam objasniti, čovjek me vrijeđao, moram objasniti. Kleo me je na Savin dan. Grigorije mi je kazao da ću se razboliti od teške bolesti i operisao sam se 2. februara.

Dodik: Ti si jedan obični cirkusant.

Vukanović: Umijete li se hladnom vodom, vidite li šta nam radite?

Tako skoro punih 10 sati. Rasprava o Pelješkom mostu u entitetskom zakonodavnom tijelu prerasla je u nadglasavanje, vikanje, svađu… o svemu i svačemu, osim o dnevnom redu.

“Naravno da je bila neprimjerena rasprava, to uveliko narušava dignitet NSRS-a koja bi trebala da bude mjesto demokratije. Najmanje smo juče čuli o temi vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa gradnjom Pelješkog mosta. Bilo je mnogo svađe, ličnih uvreda, verbalnih prijetnji, neke su dovele i do fizičkog sukoba u holu NSRS-a, takva slika nam ne treba. To je sve što jedan parlamennt ne treba da ima”, smatra Svjetlana Tadić Šurlan, novinarka portala Capital.

Dodik: Ti nisi perfektan, ti si defektan.

Trivić: Drago mi je da sam vas ja isprovocirala da pričate normalno.

Dodik: Gospođo, jeste li gospođa?

Trivić: Jesam.

Dodik: Svaka čast, vidim kako se držiš sa Draškom za ruke, vjerovatno je to drugarski pozdrav, pa ne, evo sad su se držali za ruke njih dvoje.

Trivić: I to je ispod svakog nivoa.

Ispod svih najnižih nivoa političke korektnosti, bila je jučerašnja rasprava, ocjenjuju oni koji su je pratili. Prisustvo predsjedavajućeg Dodika i “hemija” koju je imao sa najmlađim poslanicima, pojačalo je utisak nekorektne retorike u parlamentu.

“Ovaj saziv prednjači u tome. U ovome sazivu skupštine su se pretvorile u nešto što je teško objasniti, sve više podsjeća na cirkus. Skoro na svakoj sjednici mogu se čuti uvrede na ličnoj osnovi, pominju se porodice, uvrede kojima nije mjesto u ovakvom jednom domu”, zaključuje Ljubiša Davidović, novinar BHT-a.

Reality show, cirkus, populizam, ili šta god, neke od jučerašnjih diskusija mladih poslanika sa kako ga nazivaju “ocem nacije” ušle su i u Youtube trending.

Vukanović: Pet hiljada maraka po jednom kvadratu bolnice. Pa ovo nema ni na Menhetnu, ni u centru Moskve.

Dodik: Naravno, šta se ti mene imaš bojati. Ovo da je dikatatura ti ne bi ni progovorio, ne bi bio ovdje. Ne bi smio.

Stanivuković: Vi ste potpuno izgubili kompas (Malo uvažavanja!) A ovo je uvažavanje, Bože pomozi, bolje da ne komentarišem (krsti se).

To se klika, to se gleda, traži. Slično je i u hrvatskom Saboru.

N1: Gore je u Saboru?

Boris Mišević, novinar RTL-a: Ne, ovdje je malo gore. Ali kada gledamo najgori dan u Saboru, gdje smo svašta mogli čuti. Rasprava se disperzira, šire se, ide se na populističke teme, unutrašnjo-političke sukobe, lične, osobne obračune, ali se bježi od merituma problema.

U bježanju od merituma prijetilo se:

Lukač: To ozbiljno shvati.

Nabrajale zemlje za čije interese pojedinci rade:

Vukanović: Turska, američka ili hrvatska, ipak je šahovnica.

Citirao se Andrić, njemačke poslovice, vicevi o Crnogorcima:

Dodik: Otac galami na sina, udara šakom od sto ovako i viče : “Glup si kao ovaj sto”. A sin kaže: “Tata neko kuca”. Izvinjavam se Crnogorcima u skupštini.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad