Džaferović: Holandski vojnici su suodgovorni za sve žrtve, a ne samo za njih 350

Vijesti 19. jul 201917:38 > 17:39
Anadolija

Presuda Vrhovnog suda Holandije o suodgovornosti ove države u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici predstavlja sramno kalkuliranje sa procentom odgovornosti i brojem žrtava za koje su krivi holandski vojnici, saopšteno je danas iz kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefika Džaferovića.

U saopštenju je navedeno kako su “holandski vojnici bili odgovorni, ali i dužni da štite sve stanovnike ‘Zaštićene zone UN Srebrenica’ i za to su imali mandat Ujedinjenih nacija”.

“Prema tome, suodgovorni su i za sve žrtve, a ne samo za 350 njih koje su protjerali iz svog kampa i predali u ruke Mladićevim i Karadžićevim koljačima. Ta odgovornost je potpuna i ne može se izražavati u procentima”, istaknuto je u reakciji Šefika Džaferovića.

“Odajem priznanje majkama Srebrenice i udruženjima porodica žrtava na istrajavanju u potrazi za istinom i pravdom. S pozicije člana Predsjedništva BiH ću nastaviti da im pružam svaki vid podrške, pa tako i za nastavak procesa pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu”, stoji na kraju saopštenja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad