Aljoša Čampara za N1: To nisu naši partneri, ali smo primorani da pravimo vlast

Vijesti 19. jul 201918:50 > 19:12
N1

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo za N1 je kazao da će SDA nastaviti insistirati na poštivanju Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, te da ne može niko uslovljavati uspostavu vlasti na nivou BiH i nivou FBiH.

U početku razgovora je odgovorio – kako stigne obavljati sve tri funkcije?

“Trudim se. Vidite da stignem. Ne obavljamo mi ove funkcije zato što to želimo, nego smo primorani – a omogućeno nam je to zakonom”, rekao je.

Šta onda o bh. sistemu govori činjenica da jedan čovjek može obnašati tri funkcije?

“To govori da imamo situaciju da su izbori završeni, nisu implementirani, to je predvidio Izborni zakon da dok se ne formira nova vlada – može se biti u ovoj poziciji. Žao mi je što je to atipična pozicija, to ne bi trebalo. Naš ustavno-pravni sistem je složeb, tako da kada je najbolja moguća situacija – sve mora potrajati tri, četiri mjeseca”, kazao je Čampara.

Kako on to fizički stigne?

“Bilo bi bolje da se čovjek posveti jednom poslu, ali stignemo obavljati druge poslove. Vidjet ćemo ko neće da radi na provedbi zakona i uspostavi vlasti”, pojasnio je.

Ko neće da radi na provedbi zakona?

“Mi smo o tome govorili više puta, jasni su naši stavovi. Jednostavno, u ovoj zemlji – koja pretenduje na EU i NATO, moraju se poštivati zakon i Ustav. Od toga zavisi uspostava vlasti na nivou Vijeća ministara. Želimo da se istovremeno uspostavi i vijeće ministara i Vlada FBiH, ne može niko uslovljavati uspostavu vlasti, a da ne poštuje zakon i UStav. SDA je spremna sutra podržati mandatara ako se ispoštuje Ustav i zakon i odluke Predsjedništva. Ne znam do kada ćemo slušati to, alternativa u vezi države i zakona ne postjoji. Ustav i zakon se moraju poštivati i s tim nema trgovine”, kazao je Čampara.

Šta će se desiti u slučaju da Milorad Dodik bude odlučan u svojim stavovima?

“Mi ćemo biti odlučni da se poštuje Ustav i zakon u pitanju. To je kao aksiom, to ne treba dokazivati. Ako tražimo EU – mora se poštivati vladavina prava”, naveo je i dodao: “Da li treba da pristanemo da ne poštujemo Ustav i zakon zato što se to sviđa nekom Miloradu Dodiku. To nećemo dozvoliti.” 

Željko Komšić je ranije izjavio da je veto dogovor između Milorada Dodika i Kolinde Grabar Kitarovi?

“Jednostavno vidi se da u dosta slučajeva Dodik ima podršku organa Čovića. To nisu naši partneri, ali smo primorani da pravimo vlast sa onim ko je osvojio najviše glasova. Vidjet ćemo hoće li ostati. Znate za domove naroda da su osvojili najviše glasova, i u RS i u Parlamentu FBiH. Nikoga nismo birali. To je bila volja građana. Čović i Dodik se dopunjavaju u aktivnosti”, poručio je u programu N1.

Čampara je kazao da se nekada sve svodi na matematiku, HDZ i SNSD.

“Oni su pobjednici na ovim izborima, tu nema dileme. Isto kao i SDA. Nije sporno da li oni trebaju biti u vlasti ili ne. Imaju većinu koju su dobili, to treba poštivati. Ali nikakva vrsta ucjena se ne može kriti iiza toga. Kada nam kažu – formirat ćemo Vladu FBiH kada se usvoji Izborni zakon, kako to HDZ hoće. Formirat će se kada i Vijeće ministara. To je proces koji treba ići istovremeno kao i 2015. godine, upravo na zahtjev HDZ-a”, komentarisao je Čampara.

Komentarišući vlast na nivou Kantona Sarajevo, Čampara je rekao da ima osjećaj da se aktuelna vlada sama urušava.

“Imam osjećaj da su sami između sebe počeli da se ruše. Vjerovatno će biti tu ona većina koja je i na federalnom nivou, meni se ne žuri. Neka građani vide šta može ova vlada uraditi, treba ih pustiti. Samo bojim se štete koju će nanijeti. Imali smo i mi grešaka, ali smo bolji od ovih. Puno smo više uradili, ipak je SDA pobjednik, osvojila je najviše glasova – ima 10 poslanika”, poručio je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad