Razgovarao sa Vučićem: Dodik komentarisao ostavku Haradinaja

Vijesti 20. jul 201907:54 > 07:57
Tanjug

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je, nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da mu ostavka premijera Kosova Ramuša Haradinaja liči na sve dosadašnje farse koje je najčešće pravila međunarodna zajednica, a s ciljem dodatnog pritiska na Srbiju.

“Rekao sam da mi to liči na sve dosadašnje farse koje su najčešće pravili međunarodna zajednica i pojedini u BiH iz muslimanskog i hrvatskog naroda i da ovo najviše ide ka tome da se Haradinaju još jednom opere biografija kako bi on kao nesumnjivi politički faktor mogao ponovo da se vrati u politički život Kosova”, rekao je Dodik za RTS.

On je istakao da je Vučiću prenio da Srbi ne smiju biti naivni u vezi sa ovim pitanjem.

“Potpuno sam uvjeren da tu postoji konekcija i saradnja međunarodnog faktora ili nekoga ko vodi cijeli taj projekat u vezi sa Kosovom i samim Haradinajem. Ovo izgleda veoma farsično kada kaže da on ide tamo kao ime, a ne ide kao država”, dodao je Dodik.

On je naglasio da cijela ta priča u vezi sa vlašću u Prištini nesumnjivo ima teroristički predznak.

“I činjenica da Haradinaju nije presuđeno u Haškom tribunalu, a da se sada zove na nešto slično što bi trebalo da bude ranije već presuđeno u Haškom tribunalu mene navodi da je to priča o farsi koja bi samo trebalo da bude osnova za dodatni pritisak na Srbiju i predsjednika Aleksandra Vučića”, naglasio je Dodik.

Dodik kaže da je Vučiću rekao da je neophpodno da zajedno posvete više pažnje, jer to cijeli narod očekuje, pogotovu u Republici Srpskoj.

“Cijelo ovo rješenje se postavlja kao svesrpsko pitanje i u tom pogledu ne može da bude rješenja za jedan narod koji ima sva prava na štetu države Srbije, a da jedan dio naroda kakav je u Republici Srpskoj mora da ćuti i trpi torturu međunarodnog faktora koji je namijenio ulogu života u državi u kojoj ne može da funkcioniše”, naveo je Dodik.

On je rekao da takse treba ukinuti, ali da to ne znači da je to definitivno i rješenje.

“Tek se nastavljaju razgovori i zato mislim da oko predsjednika Vučića i njegove pregovaračke pozicije treba da se okupe svi politički, nacionalni i državni faktori u Srbiji i da podstaknu njegovu snagu u tome. Očito je da će sada međunarodna zajednica po onom ustaljenom okviru reći – evo imamo operaciju sa njima, oni više nisu tu, morate i vi nešto da učinite. Znamo da je predsjednik Vučić tvrd pregovarač i da nikakvih ustupaka nauštrb državnih i nacionalnih interesa za Srbe neće biti”, naglasio je Dodik.

Dodik je napomenuo da treba težiti konsenzusu i kompromisu, ali da on mora biti opšteprihvatljiv.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj podnio je jučer ostavku na sjednici privremene vlade i rekao da je iz Haga dobio poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog. Haradinaj je bio na čelu vlade Kosova od septembra 2017. godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad