Vučić o ostavci Haradinaja: Politički trik

Vijesti 20. jul 201910:49 > 10:51
TANJUG/Dimitrije Goll

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ostavka Ramuša Haradinaja politički trik kojim bi mogao da dobije još veću popularnost i upozorio da bi položaj Srba na Kosovu mogao da postane još teži.

“Ostavka Ramuša Haradinaja je politički trik kojim može da dobije još veću popularnost, da pregazi svoje političke protivnike, što dovodi do sve ekstremnijih stavova Albanaca na Kosovu i Metohiji, u kojima on postaje junak koji se bori za celovito i jedinstveno Kosovo, a svi ostali nedostojni takvog velikog vođe”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vučić je istakao da Srbija na poziv Haradinaju na saslušanje zbog ratnih zločina mora da reaguje smireno, odmjereno, trezveno i bez euforije.

On je rekao da razumije očekivanja i potrebe Srba za zadovoljenjem pravde, jer su trpili stigmu krivca za ratne zločine i jedinih odgovornih za sve što se zbiva na prostoru bivše Jugoslavije, ali da razloga za radost nema, kada se sagledaju sve činjenice i posljedice tog čina.

“Razloga za radost i euforiju nema, sagledavamo sve činjenice i posledice koje dolaze posle tog čina, a posebno kako će se odnositi Albanci i međunarodna zajednica prema srpskom narodu i Srbiji”, rekao je Vučić.

On je ocijenio da će posljednjim događajima položaj Srba na Kosovu biti još teži nego danas, jer dolazi do dodatne homogenizacije Albanaca, dalje ekstremizacije njihovih stavova i još snažnije mržnje prema srpskom narodu i državi, koju doživljavaju kao jedinog krivca za sve svoje nedaće i za ovo što se događa Haradinaju.

Vučić je poručio da će Srbija u tom smislu posvetiti još veću pažnju opstanku srpskom narodu i da “Kosovu i Metohiji može da računa na svoju Srbiju”.

Ističući da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti, Vučić je izrazio bojazan da politički razvoj događaja na Kosovu ide u smjeru za daljim odlaganjem razgovora između Beograda i Prištine.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj podnio je juče ostavku na sjednici privremene vlade, uz obrazloženje da je iz Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova u Hagu dobio poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog.

Haradinaj je bio na čelu vlade samoproglašenog Kosova od septembra 2017. godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad