Bh. građani preko granica prenose od lijekova do mrtvih životinja

Vijesti 20. jul 201910:52 > 10:54
Bljesak

Svako tko je ikada prešao preko graničnog prelaza zna da postoje određene procedure koje se moraju ispoštovati, kao i da se određena roba ne smije prenositi, ili barem ne u velikim količinama.

Neki građani zbog neznanja ili, pak, svjesno preko granice BiH pokušavaju prenijeti nedozvoljene stvari, kao što su na primjer ulovljene životinje, prekomjerne količine cigareta, alkohola i lijekova.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH), u prvih šest mjeseci ove godine Granična policija je na ulazu u BiH zaplijenila 31 ustrijeljenu pticu vrste šljuka, koja je zaštićena bh. vrsta, a nerijetko je ilegalno izvoze u Italiju, gdje jedan obrok od nje košta i do 100 eura.

Pored toga, carinici su oduzeli 184 kilograma sira Arla Mozzarella Blok te 310 pakiranja različitih lijekova, kao što su panklav, sumamed, leksaurin i demetrin.

Putnici često nisu upoznati ni koliko cigareta i duhanskih proizvoda mogu prenijeti preko granice, a u UNO BiH podsjećaju da se u BiH može unijeti do 200 cigareta, do 100 cigarilosa, do 50 cigara ili do 250 grama duhana za pušenje.

Kada su alkoholna pića u pitanju, može se unijeti samo litar pića koje ima više od 22 posto alkohola, s manjim postotkom najviše dvije litre, a putnici mogu unijeti četiri litre vina i 16 litara piva.

“U osobnom prtljagu putnici mogu prenijeti robu nekomercijalnog karaktera oslobođenu od plaćanja uvoznih dažbina u vrijednosti do 600 KM po putniku i danu”, rekli su UNO BiH.

Dodaju da se zna dogoditi da građani iz neznanja pokušaju unijeti neke biljke, što takođe nije dozvoljeno, kao i veće količine tableta za osobnu upotrebu.

“Mogu se unijeti male količine bilja i biljnih proizvoda. Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije”, objasnili su u UNO BiH.

Napominju da je važno da građani znaju da su svi koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 eura dužni da prijave carinskom organu na svakom graničnom prijelazu u BiH.

Građani često nisu svjesni šta se smije prenijeti preko granice, te često nenamjerno krše zakon. Marko B. iz Prijedora kazao je da na granicama nije imao problema, ali da nije u potpunosti upoznat s tim šta je sve dozvoljeno da prenese preko granice.

“Pošto sam strastveni pušač detaljno sam se upoznao s tim koliko cigareta mogu da prenesem preko granice, a za ostale proizvode nisam baš siguran”, kaže ovaj Prijedorčanin, prenosi Bljesak.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad