Godišnjica otvaranja spomen-obilježja za 39 ubijenih Bošnjaka Babinog Potoka

Vijesti 20. jul 201912:52 > 12:53
FENA/Elma Geca

U mjestu Babin Potok kod Višegrada danas je obilježena godišnjica otvaranja spomen-obilježja u znak sjećanja na 39 ubijenih Bošnjaka s tog područja. Od ukupnog broja ubijenih, devetnaest su civili, uglavnom žene i djeca, a posmrtni ostaci svih žrtava još nisu pronađeni.

Porodice žrtava, rodbina i prijatelji danas su na tom lokalitetu pred njihove duše uputili molitve uz poruku da neće odustati od traganja za istinom.

Spomen-obilježje sa uklesanim imenima 39 ubijenih Bošnjaka iz ovog mjesta, otvoreno je u julu prošle godine i trajni je podsjetnik na vrijeme zla, ali i kao opomena budućim generacijama kako se zločini ne bi ponovili. 

-Okupljanjem na ovom lokalitetu uz godišnjicu otvaranja spomen-obilježja nastoji se sačuvati sjećanje na nevine žrtve. Inicijativu za izgradnju spomen obilježja pokrenuli su mještani ovog područja i uspjeli smo ga izgraditi uz pomoć ljudi dobre volje i pojedinih institucija. I ove godine prisjećamo se nevinih žrtava te im odajemo počast uz poruku da zločini poput ovog nikada neće biti zaboravljeni i s tim ciljem okupljat ćemo se svake godine – poručio je  predsjednik boračkog udruženja “Vitezovi Drine“ Mevludin Ahmetspahić.

Od 39 stradalih Bošnjaka ovog područja, među kojima je 19 civila, posmrtni ostaci svih još uvijek nisu pronađeni.

– Dvadeset sedam godina nakon sto su joj odveli supruga Hasana i šesnaestogodišnjeg sina Mirsada, Zineta Mutapčić i dalje traga za Mirsadovim posmrtnim ostacima. Tu su i druge porodice koje i dalje tragaju za svojim najmilijim, kako bi pronašli vječni smiraj – naglasio je Ahmetspahić.

Dodao je da obilježavanje mjesta zločina služi kao opomena budućim generacijama.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad