Crnadak: Sada je sva politička odgovornost na Dodiku

Vijesti 20. jul 201913:50 > 13:51
Anadolija

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je danas da je veliki teret sada na članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, jer će sva politička odgovornost biti na njemu u slučaju lošeg razvoja događaja s Trgovskom Gorom, mostom kod Gradiške, granicom i drugim pitanjima vezanim za Hrvatsku, nakon što joj je Republika Srpska, kako kaže, učinila ogromnu uslugu.

Što se tiče posebne sjednice Narodne skupštine RS-a i podrške Dodikovom vetu, radi se, kaže Crnadak, o jednom od najvažnijih zaštitnih ustavnih mehanizama koji Republika Srpska ima, i koji joj u okviru BiH daje ogromnu snagu.

Ostaje da se vidi, dodaje, da li se tu zaista radilo o vitalnom interesu RS.

– Da li je iskorišten na pravi način, da li se zaista radilo o vitalnom interesu Republike Srpske, vidjet ćemo. Samo da ne bude kao u onoj priči kada je dječak u selu tri puta uzvikivao ‘požar’ iako ga nije bilo, a onda četvrti put kad je stvarno bio, niko od mještana nije izašao i selo je izgorilo – dodao je Crnadak.

Uputio je čestitke novom ministru vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanu Grliću-Radmanu i nada se da će se uskoro sresti i ostvariti dobru saradnju s ciljem što boljih međusobnih odnosa i što snažnije podrške BiH na evropskom putu.

Narodna skupština Republike Srpske je 18. jula na Petoj posebnoj sjednici dvotrećinskom većinom potvrdila izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Zaključak o prihvatanju Zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac, a koji je donesen bez konsenzusa na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine održanoj 16. jula 2019. godine, veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad