Najmnogoljudniji kanton dobio novu vladu

Vijesti 20. jul 201918:21 > 19:12
N1

Tuzlanski kanton danas je konačno dobio novu vladu koju predvodi premijer Denijal Tulumović iz Stranke demokratske akcije, te je sa 12 predloženih ministara položio zakletvu pred poslanicima Skupštine. Većinu u TK čini devet zastupnika SDA, tri zastupnika DF-a, po dva SBB-a i SBiH, kao i Žarko Vujović i Husein Tokića iz SDP-a, koji su isključeni iz stranke, te Smajo Mandžić iz PDA. Podršku novoj vladi dalo je 19 poslanika, potiv je bilo šest, suzdržanih sedam.

Razvoj privrede, nova radna mjesta, strane investicije, borba protiv kriminala, bolja putna komunikacija, poboljšanje zdravstvenog sektora, razvoj energetskog sektora, samo su dio ekspozea kojeg je danas izložio novi premijer.

“Ovdje mogu čvrsto obećati da ćemo na tome raditi maksimalno, istrajno, dugoročno i nadamo se da će pozicija i opizicija konstruktivno učestvovati sa nama u dešavanjima za dobrobit svih građana TK”, kaže Denijal Tulumović, premijer TK.

“Mi smo na tom putu za poboljšanje uslova života na području TK u svim segementima. To će biti jedan kontinuirani proces, ne samo ove vlade, već i budućih vlada. Ne može jedna vlada, niti je ikada mogla, da riješi sve probleme koji se mogu desiti”, navodi Žarko Vujović, član Skupština TK.

Prvi čovjek najmnogoljudnijeg kantona je obećao da će nova vlast raditi na problemima raspodjele javnih prihoda za koje je ovaj kanton godinama zakinut, te investicija u putne pravce. Opozicija nije optimistična.

“Ono što je meni zaparalo uši u ekspozeu premijera je da tu nema konkretnih stvari. Sve su to obećavajuće stvari. Sagledat ćemo, vidjet ćemo, pokušat ćemo, tražit ćemo. Posebno kada su u pitanju više institucije vlasti sa kojima TK od osnivanja pa do danas nema korektnu i dobru saradnju”, tvrdi Senad Alić, PDA.

Nova izvršna vlast naglasila je da će se posebno posvetiti problemu odlaska mladih koji je dostigao zabrinjavajuće razmjere.

“Moja intencija je da pitam mlade ljude šta oni u suštini predlažu, da u što kraćem roku napravimo neki rezultat, odnosno, neki iskorak sa sadašnjeg stanja”, ističe Srđan Mićanović, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK.

“Prvo svoje zaposlenje našao sam u Srebrenici. Vi sada iz Tuzle teško možete nekog pomjeriti da ode raditi u Srebrenicu ili Bihać. Evo, došao sam u Tuzlu i cijeli život sam u BiH. Moramo malo šire razmišljati. Ne možemo odmah pred vratima dobiti posao i ne možemo svi dobiti posao u javnoj upravi. Realni sektor je naša budućnost”, ocjenjuje premijer TK.

A u tu budućnost nova vlada ulazi sa blizu 80 hiljada nezaposlenih osoba, višemilionskim deficitom budžeta, dugovima, zaduženjima te brojnim drugim problemima koje nisu uspjevale prevazići prethodne vlade koje su, također, imale ambiciozne planove.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad