"Holandija u Srebrenicu poslala 19-godišnjake koji nisu znali u šta se upuštaju"

Vijesti 21. jul 201917:58 > 17:59
N1

Mladi fotoreporter Tom Barlow Brown boravi u Bosni i Hercegovini povodom projekta koji bi oslikao i realnost o kojoj javnost ne govori često, a to je uloga konkretno holandskih vojnika u Srebrenici jula 1995. godine i o onom što su, kao mladići, znali ili nisu znali gdje ih je njihova vlada poslala.

Barlow je za svoju knjigu, koja bi trebala biti publicirana naredne godine na godišnjicu genocida u Srebrenici, napravio nekoliko intervjua s tadašnjim vojnicima, a koji bi mogli potvrditi veću odgovornost Holandije nego što je to presuđeno u Haagu.

Barlow Brown: Dakle, to je Henke van der Buijk.

N1: I šta ti je rekao, on je bio ovdje u Srebrenici 1995. godina?

Barlow Brown: Da, Henk je bio nadležan za komunikacije holandskog bataljona, i imao je direktnu komunikaciju s bazom u Potočarima sa UN-ovom centralom u Sarajevu. On je komunicirao s njima. Kada je došlo do eskalacije situacije u Srebrenici u julu ‘95. godine, bio je na mjestu događaja.

N1: Šta je njegova priča, šta ti je rekao? “Slušaj ovo je pogrešno, znali smo da će se ovo desiti”. Da li ti je to rekao?

Barlow Brown: Da, ali nije mogao ni razumjeti da će se događati genocid u takvim razmjerama, imao je samo 19 godina. Ovi su momci bili premladi, nisu imali pojma šta rade. Njih je država uvukla da služe vojsku u to vrijeme bez da ih obavijesti u šta ulaze. Bilo im je nepojmljivo da se ovakvo što moze desiti u Europi.

Kompletan intervju uskoro na stranici N1.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad