N1 u "zatvoru na otvorenom", većina migranata maloljetno

Vijesti 21. jul 201918:37 > 19:05
N1

Visoke temperature, blizina minskih polja, zmije, nedostatak vode, udaljenost od grada - Vučjak je za migrante koji borave na području Unsko-sanskog kantona, kažu, kao zatvor na otvorenom. Humanitarna situacija je gotovo na izmaku kontrole. Evropske institucije upozoravaju da Bosna i Hercegovina mora migrantima obezbijediti bolje uslove. Ujedinjene nacije Vučijak smatraju sigurnosnim rizikom. No, bh. vlasti još ne nude druga rješenja.

Šesnaestogodišnji Abdulhalik iz Afganistana stigao je u BiH prije 15 dana. U Turskoj se razdvojio od svojih roditelja, tri sestre i brata. Ovjde ne želi ostati. Cilj je Evropska unija. Ali teško preko dobro čuvane hrvatske i slovenačke granice. Nije zadovoljan uslovima u Vučjaku, kaže da uslovi nisu humani i da su odsječeni od civilizacije.

“Mnogo ljudi koji su u kampu ovdje, većina njih je depresivno. Oni postaju ludi u ovom kampu. Veoma je loša situacija u kampu”, tvrdi Abdulhalik, Afganistan.

Migranti navode da su zadovoljni kvalitetom hrane, ali ne i brojem obroka.

“Doručak je u 10 sati, ručak je u 16, znači dva puta. Hrana je dobra”, ističe Younis, Pakistan.

Na lokalitetu Vučjak trenutno se nalazi između 350 i 400 migranata. Jedni odlaze, a drugi dolaze. Ekipa N1 televizije zatiče ovdje grupu migranata iz Afganistana, većina njih je maloljetno i kako kažu njihove porodice ostale su u toj zemlji. Njihov jedini cilj je domoći se evropskih zemalja, a jedna od njih je Italija.

U međuvremeni, svi oni, dijele istu sudbinu u Vučijaku. Iz lokalnog Crvenog križa kažu – dajemo sve od sebe.

“Dijelimo dva obroka dnevno, opslužujemo ih sa higijenom, robom, odjećom, obućom, koliko je u našoj moći”, kaže Elmin Zulić, Crveni križ Grada Bihaća.

Vlasti Unsko-sanskog kantona trenutno nemaju drugo rješenje. Mjesecima su zahtijevali pomoć države. No, izostala je. Cilje je bio izmjestiti migrante iz centra grada. Građani su bili uznemirani. Ipak danas je svima jasno – da Vučjak ne može biti trajno rješenje.

Anketa:

“I njima treba naći bolje mjesto i da budu na finijem. Jer i oni su ljudi, nije došao svojom voljom. Njega je nešto tu natjeralo”.

“Bude poneki se pojavi, ali vrlo kratko. Nema gužve, nema šetnje i zastajanja, možda dođu nešto traže da kupe i to sve na kratko”.

“I kad je bila gužva ja sam ovdje prolazila u svaka doba, ali nisam išla sama. Nisu me zaustavljali, nisu me vrijeđali. Samo pitaju imaš li pola marke, ja dam i prođem”.

Nadležni su konačno postali svjesni da će migranti i izbjeglice, zbog zatvorenosti granica Unije, ipak, ostati duže u BiH. No, bez novca Evropske unije, neće biti moguće upravljati migrantskom krizom. Pogotovo u smislu poštivanja ljudskih prava. A da bi BiH dobila novac, u narednom periodu mora pronaći drugu, adekvatniju i humaniju lokaciju za njihov smještaj.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad