Magazinović za N1 o Šarovićevoj najavi: Nova većina? Jedna od opcija…

Vijesti 22. jul 201909:51 > 10:22
N1

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a, za N1 je govorio o stanju u stranci, a komentarisao je i neke aktualne teme, kao što je pitanje odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Magazinović je negirao medijske napise da se SDP raspada.

“Apsolutno se ne dešava ništa što bi bilo koga u SDP-u trebao zabrinjavati u smislu ovakvih najava koje možemo vidjeti u medijima. U medijima i nije neka vijest ako nije prenapumpana. Ništa se ne raspada. Bilo je najava različitih. Istina je da su dva od 10 poslanika u Tuzlanskom kantonu odlučili da napuste SDP i da idu u to SDA vladu. zašto su to uradili, koji su njihovi lični motivi, javnosti će biti uskoro poznati. Na terenu situacija ne izgleda tako loše kao što se pokušava predstaviti i SDP će nastaviti biti partija broj jedan u Tuzlanskom kantonu”, istakao je.

Komentarisao je i najavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića o formiranju nove parlamentarne većine na državnom nivou na jesen.

“Jednako kao i gospodin Šarović, znam da je to jedna od opcija i to je ono gdje ću se zaustaviti. Nije ničija namjera da pored već formirane većine pravi drugu, ali očigledno je da se većina koju čini SDA, HDZ i SNSD okupila samo oko toga da izabere rukovodstvo parlamenta i da blokira taj isti parlament. Od samog početka, SDP je imao stav da poštuje one koji imaju većinu, da ćemo biti konstruktivna opozicija. Međutim, ukoliko ova situacija potraje, učinićemo sve da odblokiramo formiranje vlasti”, kazao je Magazinović.

Smatra da se radi o smišljenoj blokadi rada parlamenta.

“Najlogičnije je da parlament zasjeda, materijala je puno. Ne razumijem tu logiku da dok se ne formira vlast da ne mora ništa na svijetu da funkcioniše”, kategoričan je Magazinović.

Upitan da prokomentariše pitanje Pelješkog mosta, kazao je da je Narodna skupština RS stavila tačku na tu priču, ali da u narednom periodu slijedi problem koji okuplja sve političke aktere u BiH.

“To je pitanje sprečavanja odlagališta nuklearnog otpada na granici između Hrvatske i BiH. To je rijedak slučaj da se u BiH svi oko nečega slažu. Isti je stav protivljenja odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora. Taj stav je usvojio jednoglasno i državni parlament i oba entietska parlamenta pa čak i skupštine lokalnih zajednica”, kazao je.

Dodao je da o ovoj temi u BiH u političkom smislu nema protivnika.

“Ja ću u tom smislu apelovati prema Predsjedništvu BiH. Još jednom ih podsjetiti na zaključke Međunarodne konferencije i zamoliti ih da oni budu lideri ove priče i da pokažu da u BiH postoje krupni problemi koji se mogu rješavati kada se svi okupe”, istakao je Magazinović u razgovoru sa Almom Dautbegović Voloder.

Pojasnio je i koji koraci slijede.

“U narednim danima će biti kontakti sa institucijama i zaduženim ljudima Republike Slovenije i Republike Hrvatske. Mi se nadamo da će razum preovladati. U svijetu postoji pravilo da je najbolje skladištiti otpad na mjestu gdje nastaje i to bi bilo u Sloveniji. Mi smo imali kontakte kao poslanici i sa našim kolegama iz slovenačkog parlamenta, oni također razumiju ovaj problem. U kontaktu smo sa ljudima i iz hrvatskog Sabora, uskoro ćemo se i sa njima sastati i učiniti koliko je do nas da taj problem riješimo”, kazao je gost Novog dana.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad