Alija Behram, Mile Stojić i Hasija Borić u Novom danu

Vijesti 22. jul 201914:03 > 14:04
N1

U Novom danu sutra gledajte:

U Mostaru će sutra biti održana tradicionalna manifestacija “Mostar ne zaboravlja prijatelje“ kojom Centar za mir i multietničku suradnju s građanima, aktivistima i prijateljima Mostara, obilježava 15. godišnjicu obnove Starog mosta i 18. godišnjicu vlastitog društvenog angažmana. Svečanost kraj Starog mosta biće i u znaku dodjele tradicionalnih priznanja „Mimar mira“ zaslužnim pojedincima koji su na prepoznatljiv način, u sredinama gdje rade i djeluju, doprinosili afirmaciji mira, pomirenja, društvenog dijaloga i širokom spektru humanističkih djela i ciljeva. Predsjednik Centra za mir i multietničku suradnju, novinar Alija Behram, biće naš gost u rubrici “Press”.

Prije tačno godinu dana preminula je predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Hatidža Mehmedović. Uoči sarajevske promocije knjige “Sjećanje na Hatidžu”, njenog autora, Mileta Stojića, ugostićemo u Novom danu, zajedno sa jednom od učesnica promocije, glumicom i rediteljkom Hasijom Borić. Njih dvoje su znajačan dio svog umjetničkog djelovanja, posvetili Majkama Srebrenice. Šta ne znamo o Hatidži Mehmedović i zašto je ne smijemo zaboraviti?

Do kraja oktobra dvosmjerni saobraćaj kroz tunele Vranduk, najavljuju iz preduzeća Ceste Federacije BiH. Šta otežava posao izvođačima radova, ali i funkcionisanje učesnicima u saobraćaju, zbog čega su BH putevi sve veći razlog negodovanja vozača i vrlo čest uzrok saobraćajnih nesreća, kada će biti riješeno pitanje neadekvatnog puta koji spaja Neum, kao jedini domaći izlaz na more, sa ostatkom zemlje – samo su neka od pitanja za Ljubu Pravdića, direktora Javnog preduzeća Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, koji će biti naš gost.

Amel Kapo, magistar sporta i fizičke kulture i budući doktor nauka iz Sarajeva, besplatno trenira djecu i mlade sa invaliditetom, stvara od njih šampione i radi na njihovoj inkluziji. On je osnivač i trener kluba “Spid”, svoje plivače prijavljuje na takmičenja pod vremenom plivanja, a ne pod oznakom invaliditeta, naglašavajući da inkluzija mora biti suštinski provođena a ne samo deklarativno. Godine 2013. Amel je proglašen Muškarcem godine od strane SNL Magazina, a Sportski Savez Bosne i Hercegovine nagradio ga je Specijalnom nagradom za ostvareni rezultat u 2017. godini. I dalje radi na projektima vrijednim pažnje. Gost je Novog dana.

“Niste same” – grupa je za podršku ženama u postporođajnom periodu, aktivna u Banjaluci. Terapijske grupe za pomoć ženama u najosjetljivijem periodu, periodu kada tek postanu majke, organizovalo je Udruženje “Eko eho”, Centar za promociju zdravog života. Govorićemo o postporođajnoj depresiji. “Postpartalni poremećaji su najčešća komplikacija poslije rođenja djeteta. To nije vaša krivica i ne smijete u tome biti same “, poruka je ženama. Kako i gdje mogu dobiti podršku reći će nam psiholog Aleksandra Marinković, jedna od kreatora terapijskih radionica.

Mana Matović, blogerka koja piše o hrani i putovanjima, zaljubljena u fotografiju i jogu, javiće nam se uživo iz Indije. Da li je putovanje u Indiju put u središte sebe, koliko je važno posvetiti se duhovnosti u ovom vremenu prebrzog života kome je tehnologija oduzela mnogo od svega onoga što je iskonski povezano sa suštinom ljudske duše?

Sa nama će biti učenici srednje Muzičke škole i zasviraće u studiju Novog dana. Ali Ljuštaku (gitara, vokal), Benin Mujkić (truba, usna harmonika) i Mirza Sijerčić (saksofon) nastupili su ispred Gradske tržnice u Sarajevu u sklopu projekta “Muzika na ulici”. Na repertoaru su bili pop, rock i jazz. Kako protiče realizacija tog projekta, kakvu muziku slušaju mladi danas, kako Sarajlije reaguju na pomenute žanrove…

Od 7 do 10 sati sa vama će biti Ivana Erić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad