Upućen zahtjev premijeru KS da ne prihvati ostavku ministrice Bogunić

Vijesti 22. jul 201914:09 > 14:13
N1

Udruženje direktora sarajevskih osnovnih škola uputilo je otvoreno pismo premijeru KS sa zahtjevom da ne prihvati ostavku ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zinete Bogunić.

Kako navode, udruženje podržava dosadašnji rad i zalaganje ministrice Bogunić s ciljem poboljšanja obrazovanja u KS.

Udruženje direktora/ravnatelja sarajevskih osnovnih škola podržava dosadašnji rad i zalaganje ministrice Bogunić u cilju poboljšanja obrazovanja u Kantonu Sarajevo. U veoma kratkom vremenu Ministrica je napravila niz značajnih pomaka na poboljšanju i uspostavljanju kvalitetnog sistema te pristupila neophodnim reformama. Pripremila je Strategiju razvoja obrazovanja i nauke KS, Akcioni plan, pristupila usklađivanju zakona sa strategijom, donijela niz podzakonskih akata, pokrenula Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS koji će obavljati studijsko-analitičke poslove, analize matura, evaluacija, pojačati savjetodavni rad sa nastavnicima i direktorima, odnosno institucija koja će se baviti strukom. Ministrica je jasno definisala nadleženosti svih aktera u obrazovanju što također predstavlja veliku hrabrost i iskorak u dosadašnjoj praksi“, navodi se u pismu.

Također, navodi se da je ministrica Bogunić dugogodišnja radnica u obrazovnom sistemu, te da najbolje razumije procese i potrebe učenika.

Kao najodgovrnije osobe u našim školama, direktne aktere obrazovanja, koji su svjesni složenosti obrazovnog procesa, a isključivo zbog budućnosti naše djece, tražimo od Vas premijeru Edine Forto kao najodgovornije osobe u Vladi Kantona Sarajevo da ne prihvatite ostavku Ministrice jer će to dovesti do daljeg urušavanja obrazovnog sistema i zaustavljanja planiranih kvalitetnih reformi.

Ministrica Zineta Bogunić je dugogodišnja radnica u odgojno obrazovnom sistemu, najbolje razumije procese, potrebe učenika, roditelja i svih prosvjetnih radnika.

Podsjećam Vas na riječi Nelsona Mandele: ”Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da mijenjate svijet”.

Zbog svega gore navedenog tražimo od Vas da u ime svih naših učenika, uposlenih, svih budućih generacija ne zaustavite pozitivne procese u obrazovanju koji su radom Ministrice počeli da se kreću uzlaznom putanjom“, naveli su u pismu.

Podsjetimo, prije tri dana u kabinet premijera Kantona Sarajevo dostavljena je ostavka ministrice Zinete Bogunić na funkciju ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u skladu sa članom 12. Zakona o Vladi.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad