Simbol bez kojeg je Mostar nezamisliv

Vijesti 22. jul 201918:47 > 19:22
N1

Mostar obilježava 15 godina od kako je gradu vraćen simbol, Stari most. Most, koji je kasnije postao i simbol svjetske baštine kada je uvršten na listu svjetske baštine. Deceniju i po nakon otvaranja, građani Mostara, ali i posjetioci smatraju, kako je Mostar gotovo nezamisliv bez Mosta i njegovog luka.

Bez Starog mosta ne bi bilo ni Mostara, most je uvijek bio tu čak i kada je bio srušen i kada nije spajao obale Neretve poruka je mostarskih umjetnika, skakača sa Starog mosta, ali i ljudi koji svakodnevno žive uz Most. Most je taj koji povezuje obale, građane, sudbine, ali i narode cijelog svijeta svojom porukom mira i saradnje.

“Što se tiče Starog mosta on je stabilan, bio stari ili ovaj, opet je Stari. Tu su moji skakači, tu je ta raja sve se radi kao što se radilo prije. Radimo manifestacije poput skokova ili koncerata. Mislim da je dobro da popularišemo taj dio grada”, kazao je Alica Jakirović, slikar i bivši skakač.

Ado Badžak, kujundžija pokazuje svoj rad inspirisan motivom Starog mosta:

“Najbolje pokazuje ovaj moj rad. Ovo je život mene i moje supruge. Ovo su dvije ptice u ljubavi, ljube se i čine Stari most, jedna obala sa džamijama jedna obala sa crkvama, zajedno u ljubavi. Ovo je simbol mira, simbol ljubavi i šipak kao simbol berićeta, dobre budućnosti.”

“Kad su ga srušili svi koji smo iz grada i koji normalno osjećali smo se kao da smo izgubili nekoga. Tad dan je stvarno bilo tužno. Most kao most znači puno jer iskreno da nije mosta ne znam ko bi došao u grad. Most stvarno puno znači”, rekao nam je kujundžija Saša Miličević.

Na Starom je danas bilo mnogo turista većinom su došli iz zemalja Azije, ali ima ih onih ih Irske koja je u proteklim decenijama imala sudbinu sličnu Bosni i Hercegovini. Turisti iz ove zemlje iako priznaju da ne znaju mnogo o Bosni i Hercegovini kažu da znaju da Stari spaja dva dijela grada baš kao i njihov most u Dublinu koji spaja sjever i jug.

“Čitali smo o vašoj historiji i zato smo došli ovdje. Naši problemi između Sjeverne Irske i Irske su gotovi. Mi imamo most sličan ovom koji povezuje sjeverni i južni dio Dublina, ali nije lijep kao ovaj ovdje”, kazao je turista iz Irske dok je drugi dodao kako mu se dopao Mostar:

“Htjeli smo vidjeti Mostar, znamo o njemu iz ranijih konflikata i htjeli smo doći i sami se uvjeriti u to, znam malo o Mostaru ali ćemo danas naučiti više, moram kazati da je prelijepo mjesto.”

Povodom obnove Mosta ali i u čast svih onih koji su doprinijeli kako Mostaru tako i Bosni i Hercegovini sutra će biti održana dodjela nagrade Mimar mira, a posebnu povelju Mostar Peace Connection dobit će generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad