Skaka i Gavrić Doleu uručili Ključ Sarajeva: On je poseban za BiH

Vijesti 22. jul 201921:25 > 21:31
N1

Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić uručili su danas Ključ Grada Sarajeva bivšem kandidatu za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i dugogodišnjem republikanskom lideru u Senatu, Bob Doleu na svečanosti u njegovoj rezidenciji.

“Sjedinjene Američke Države će pomoći BiH, jer vi to zaslužujete“, rekao je Dol zahvaljujući na priznanju.

Skaka je za N1 kazao da je on jedna od najvažnijih ličnosti u izgradnji čvrstih temelja i prijateljstava između BiH i Sjedinjenih Američkih država.

“Ključ Grada je kruna i način da se Sarajevo oduži senatoru. Sarajevo ima prijatelja i na istoku i na zapadu, ali senator Dole je bio poseban za BiH u ratnom i postratnom periodu”, rekao je Skaka za N1.

N1

“Dole je kazao, jasno govorio i javno okaratkerisao ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. kao genocid i njegov doprinos kasnije u postratnom periodu, kao predsjednika Komisije za nestale, kada se tragalo za žrtvama i identifikaciji nestalih. Sarajevo mu je danas uručilo Ključ, jer Sarajevo jeste ključ za zajednički život ljudi različitih vjera i tradicija. To je model koji čuvamo i gradimo stoljećima. Danas smo ga simbolično predali Doleu”, rekao je Skaka.

Priznanje je uručeno na svečanosti povodom 96. rođendana Boba Dolea, koji je izrazio želju da ponovo posjeti Sarajevo i BiH. Tokom razgovora, legendarni američki senator poručio je kako SAD ostaju predane napretku i razvoju BiH.

Robert Joseph „Bob“ Dole je penzionisani američki senator iz savezne države Kansas, koji je tu funkciju obavljao u periodu od 1969. do 1996., a jedno vrijeme je bio i vođa većinske parlamentarne grupe u Senatu. Bob Dole je bio i kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 1996., te kandidat za potpredsjednika na izborima 1976.

N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad