Pravdić: Dvosmjerni promet u tunelu Vranduk vjerovatno do kraja 10. mjeseca

Vijesti 23. jul 201908:50 > 08:51
N1

Po dinamici radova koje je izvođač dao trebalo bi da se dvosmjerni promet u tunelu Vranduk pusti do kraja 10. mjeseca. Radovi solidno napreduju obzirom na sve okolnosti, ali normalno velike su kolone jer je jako veliki promet na ovoj magistralnoj cesti, kazao je za N1 direktor Javnog preduzeća Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, Ljubo Pravdić.

Kada će biti završeni radovi na tunelu Vranduk?

Po dinamici radova koje je izvođač dao trebalo bi da se dvosmjerni promet pusti do kraja 10. mjeseca. Međutim, upravo što je bilo previđeno da promet bude potpuno obustavljen četiri mjeseca dok se radi sekundarna obloga u tunelu, hidroizolacija i asfalt – zbog nemogućnosti odvijanja prometa regionalnom cestom Nemila-Zenica mi smo sa izvođačima razgovarali da se promet odvija za vrijeme rekonstrukcije. Znači, da se napravi skela, da se propušta promet samo u jednom pravcu i zbog toga je oteržano odvijanje prometa. Pod prometom se radi sekundarna obloga. Radovi solidno napreduju obzirom na sve okolnosti, ali normalno velike su kolone jer je jako veliki promet na ovoj magistralnoj cesti.

Da li je bilo neophodno da se u isto vrijeme rekonstruiše i regionalna cesta?

Regionala cesta trebala je da primi kompletan promet na početku, mi smo mjesec dana pustili promet. Tako je bila urađena studija. Međutim, za mjesec dana ona je kompletno propala i mi smo morali promet vratiti na magistralnu cestu M-17 i puštati dvosmjerno.

Nije postojala nikava druga opcija da se smanje čekanja?

Nažalost, samo je jedan putni pravac koji povezuje Nemilu i Zenicu – to je regionalna cesta koja nema adekvatnu ni širinu niti nosivost da primi kompletan promet. Nismo imali mrežu izgrađenih brzih cesta i autocesta što bi moglo da preusmjeri promet. Stanje tunela i mostova koji se rade u tom dijelu je bilo katastrofalno pa samo zbog sigurnosti budućih učesnika u prometu morali da krenemo u rekonstrukciju. Naša mreža magistralnih cesta je stara preko 50 godina i bila je neophodna rekonstrukcija. Ovo ne radimo zato što želimo nego jednostavno se moralno napraviti.

U toku su radovi na dionici Neum-Stolac. Kada je planiramno da bude završena ova dionica, zbog čega se toliko čekalo da se krene sa tim poslom?

Neum-Stolac je projekat koji je započet još davno. Proglašena je magistralnom cestom, a ona nije imala uvjete magistralne ceste. U program modernizacije cesta uvrštena je kao jedan od glavnih projekata. Ona je prije nekih dvije godine započet sa radovima, ukupno imamo 36 kilometara da završimo. Do sad smo završili nekih 12 kilometara. Očekujemo 2021. godini da ćemo imati završeno sve što smo planirali. Rad na dionici ide predviđenom dinamikom, a najveći problem može biti eksproprijacija zemlje. Znači, sredstva imamo osigurana, nadzor, samo je eksproprijacija ključna.

Trenutni loš pristup Neumu kroz teritoriju Bosne i Hercegovine nije jedino što već dugo vremena otežava cestovni saobraćaj u BiH…

BiH je jedna od zemalja u regionu koja ima najmanje izgrađenih brzih cesta i autocesta. Zemlje iz okruženja su 20 godina ispred nas, one su ‘90. godina izgradile program autocesta. Mi smo sad u fazi izrade brzih cesta i autocesta i logično je da su magistralne ceste jedine ceste, život se odvija njima. S obzirom na uvjete, normalno je da se promet ne može odvijati velikom brzinom kao što je u zemljama Zapada gdje imamo mrežu autocesta.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad