Šarović: SDS neće stajati po strani i gledati šta rade drugi

Vijesti 23. jul 201916:13 > 16:30
N1

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine te predsjednik SDS-a obratio se javnosti kazavši da je zadovoljan što je na sjednici Savjeta ministara usvojena odluka o privremenom finansiranju te da sada na red treba da dođe prijedlog budžeta.

“Mislim da je sada vrijeme i da Predsjedništvo BiH konačno izvadi iz ladica prijedlog budžeta koje je ovaj Savjet ministara prije šest, sedam mjeseci uputio prema Predsjedništvu. Taj dokument konačno treba da se uputi prema Parlamentu”, kazao je Šarović.

Ponovo je komentarisao odluku Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa gradnjom Pelješkog mosta rekavši da nema problem sa tom odlukom ali da je u pitanju “nepotrebna predstava”.

“Nakon toga smo čuli određene izjave da je to sve rađeno da se više ne bi preglasavalo u Predsjedništvu BiH”, rekao je.

“Gradnja Pelješkog mosta je prije svega interes Hrvatske, ona ima interes da ga gradi a BiH i njena oba entiteta trebalo bi da interesuje izlaz na otvoreno more. Veći je interes da se borimo za izlaz na otvoreno more, nego da štitimo interes da se gradi Pelješki most”, naglasio je Šarović te dodao:

“Za RS suštinski je bitno da usmjerimo svoje snage da riješimo pitanje granice i da spriječimo izgradnju odlagališta nuklearnog otpada, to je pitanje oko kog svi treba da se okupimo.”

Na pitanje novinara da li bi htio biti novi predsjedavajući Vijeća ministara odgovara potvrdno:

“Ukoliko postoji adekvatna parlamentarna većina zašto da ne, ali treba doći i stvoriti parlamentaru većinu. Ukoliko ovaj neuspjeh potraje a moj osjećaj je da će potrajati onda će se tražiti druga rješenja. SDS neće stajati po strani i gledati šta rade drugi”, izjasnio se.

Kazao je i kako je prijedlog zakona o električnoj energiji i gasu najbolja ponuda i za Federaciju BiH i za Republiku Srpsku istakavši da je Republika Srpska dala saglasnost da taj Zakon ide u daljnju proceduru, te da je na potezu Federacija BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad