Odvjetnik Mamića za N1: Moralo bi se raditi o retroaktivnoj primjeni ugovora

Vijesti 23. jul 201916:54 > 16:55
N1

"Sa ugovorom o izručenju po kojem bi navodno mogli razgovarati o izručenju Mamića je bio na snazi samo godinu i nešto dana od stupanja na snagu. U pretežnom djelu, moralo bi se raditi o retroaktivnoj primjeni ugovora", kazao je za N1 njegov odvjetnik Veljko Miljević.

“Da ne ponavljam, odnosi se na primjenu identiteta norme te je potvrdio da su slični stavovi odbrane i tužiteljstva. Ovdje je to neminovno. Ugovor između Hrvatske i BiH o izručenju je potpisan u novembru 2012. godine, na snagu je stupio u februaru 2014. Tek od tada proizvodi prave učinke, tim više se dobija na argumentaciji Tužilaštva BiH”, kazao je Miljević i dodao:

“Sa ugovorom o izručenju po kojem bi navodno mogli razgovarati o izručenju Mamića je bio na snazi samo godinu i nešto dana od stupanja na snagu. U pretežnom djelu, moralo bi se raditi o retroaktivnoj primjeni ugovora. Djelo koje je po trećem zahtjevu o izručenju je iz sfere gospodarskog kriminala”, pojasnio je Miljević za N1.

Kako ste razuvjerili Mamića da ne održi presicu?

“Stvari su jednostavne, ne znam zašto se digla prašina. 21. maja u Osijeku je potvrđena optužnica u drugom predmetu protiv Mamića na temelju koje se traži izručenje. Ta sjednica Optužnog vijeća je održana u napetim okolnostima, vidjelo se da Sud želi potvrditi optužnicu a sada možete vidjeti kvalitetu potvrđivanja. Dakle, optužnica je pravomoćna i naravno da Zdravko Mamić nije mogao sa svojim temperamentom prihvatiti”, dodao je Miljević.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad