Sud BiH: Odluka o Mamićevom izručenju za desetak dana

Vijesti 23. jul 201916:54 > 16:56
N1

Sud Bosne i Hercegovine donijet će konačnu odluku o izručenju bivšeg čelnika zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića Republici Hrvatskoj za desetak dana.

Na današnjem ročištu u Sudu BiH, Tužilaštvo BiH i Mamićeva odbrana iznijeli su identičan stav da ono što mu Županijski sud u Osijeku stavlja na teret ne odgovara krivičnom djelu prema bh. pravosuđu, te da su navedena krivična djela počinjena prije nego što je potpisan ugovor o izručenju između BiH i Hrvatske.

“BiH po zakonu ne bi trebala da izručuje svoje državljane. Ugovor o izručenju između BiH i Hrvatske se već treću godinu zaredom ne primjenjuje zbog različitih tumačenja. Tužilaštvo BiH dijeli stav odbrane da nema uslova za primjenu ugovora o izručenju, jer je on potpisan 2012. godine, a djela su počinjena između 2004. i te 2012. godine”, rekao je nakon ročišta Mamićev advokat Zdravko Rajić.

Tužiteljica Gordana Bosiljčić ističe da je od 32 kaznena djela za koja se Mamić tereti samo sedam počinjeno nakon potpisanog Ugovora o izručenju državljana BiH i Hrvatske.

Mamiću su produžene mjere zabrane zbog čega će se i u narednom periodu morati javljati u policijsku stanicu u Čitluku, iako je njegova odbrana tražila da se te mjere ukinu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad