Kontaminacija piralenom visoka, a mještani konzumiraju voće i povrće iz bašte

Vijesti 23. jul 201917:19 > 19:22
N1

Kontaminacija zemljišta kanceroginim uljem piralenom u banjalučkom Incelu je visoka, no tačni podaci o količini prekoračenja znaće se kada ekspertski tim završi svoj posao, kazala je ministrica ekologije RS Srebrenka Golić. Ohrabruje što zagađenje nije zahvatilo Vrbas, no nadležni su zbog ozbiljnosti situacije naložili hitne medicinske pregleda radnika Poslovne zone.

Uzorkovanja rađena u nekadašnjoj Incelovoj energani pokazala su ekstremno visoku zagađenost zemljišta, posebno na lokalitetu na kojem je u martu izbio požar, te gorjelo ulje.

Zbog toga poziv na akciju gradskih i entitetskih vlasti.

“Istražni organi već preduzimaju radnje, istražuju odgovornost , Grad je već putem inspekciijsih službi podnosio određene prijave protiv lica koja su preduzimala neke nedozvoljene radnje, poput istakanja toksičnih materija i sl. Drugi set mjera je preventivni, razgovaramo o konstantnim mjerenjima vode, i o potencijalnom mjerenju koje dosada nije rađeno na te vrste materija, o mjerenjima vazuha”, kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Privredni subjekti-zagađivači, suočavaju se sa krivičnom odgovornošću, ali i sa finansijskim penalima za sanaciju zemljišta. Jedino dobro u ovom ekološkom akcidentu jeste to što je piralen zagadio samo površinski sloj zemlje od 30-40 cm, i to na mjestima na kojima je nepropisno ispušten. No, kolika je koncentracija zagađenja?

“Ona je visoka. Tu gdje je iscurilo ulje je logično, visoka. To se sad ne koristi. To je ograđeno.Piralen je opasan kada dolazi u dodir sa vatrom, visokim temperaturama”, izjavila je Srebrenka Golić, ministrica ekologije RS.

Ljeto je na vrhuncu, baš kao i temperature, nema čekanja. Ekspertski tim Vlade će uz pomoć donatorskih 300 000 dolara Švedske Vlade, što hitnije djelovati. Otpad će biti prevezen u spalionice u Italiji, Njemačkoj ili Francuskoj, jer u BIH ne postoje.

Do tada, život pored zone posebnog nadzora teče. Samo 10 koraka od poslovne zone posebnog nadzora su domaćinstva, u čijim dvorištima su zasađene bašte i voćnjaci.

Mještani su već jeli salatu, luk, trešnje, čekaju grožđe.

N1: Da li su Vas obavijestili smijete li konzumirati voće?
Vera Mirković: Nije niko, ali nisam ja bila kući, da li su oni nailazili, ja ne znam.
N1: Da li ste koristili voće baštu, ove godine?
Vera Mirković: Jesam.
N1: Ima li straha?
Vera Mirković: Pa, Bože moj, šta je tu je, ima straha, normalno da ima.
N1: Grožđe rodilo, hoćete li ga konzumirati?
Vera Mirković: Ako bude zatrovano, ne vjerujem.

Zatrovano bi moglo biti i područje oko Une sa oko 230 000 stanovnika, ukoliko Hrvatska ipak na Trgovskoj gori izgradi odlagalište nukelarnog otpada. Ekološki problem prerastao je u politički, na potezu je diplomatija:

“Tu će trebati još mnogo diplomatije kako bi se osujetila namjera vlasti Hrvatske da se izgradi ovo odlagalište”, kazala je Golić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad