Deponija Uborak deblokirana, ali smeća na mostarskim ulicama još ima

N1

Iako je prošlo skoro mjesec dana kako je posignut dogovor o deblokadi deponije Uborak, mještani Mostara koji žive u blizini ove deponije, a koji su blokadom na 11 dana spriječili odlaganje smeća sa gradskih ulica, i dalje izražavaju nezadovoljstvo zbog kako tvrde nepoštivanja dogovora. Ponovo je sporno odlaganje medicinskog otpada. Uprkos odluci da se medicinski otpad ne smije odlagati na ovoj regionalnoj deponiji, ta odluka je, kako navode iz Građanske Inicijative "Jer nas se tiče", koja nadzire uvoz otpada na deponiju, ipak prekršena.

Smeća na mostarskim ulicama i prigradskim naseljima još uvijek ima, iako je deponija Uborak deblokirana prije mjesec dana. Iz komunalnih preduzeća sporiji odvoz pravdaju procedurom deponiranja, gdje se u skladu sa zahtjevima nadležnih i inspekcije najprije vrši sortiranje dovezenog otpada.

N1

Na fotografiji je medicinski otpad koji se danima nagomilava ispred kantonalne bolnice Dr. Safet Mujić. Prema tvrdnjama mještana, odnosno predstavnika Inicijative “Jer nas se tiče” jučer su dva kamiona napunjena medicinskim otpadom, isti pokušala odložiti na deponiju Uborak.

Kamion sa medicinskim otpadom ispred bolnice se, kako tvrde utovarao mimo selekcije, odnosno razdvajanja.

“Jedan kamion je prošao kapiju i ušao unutra prije našeg saznanja, a drugi smo vratili, znači i dalje žele da odlože ovdje ono što nije za ovu deponiju”, kazao je Nijaz Hodžić, Inicijativa “Jer nas se tiče”.

U KB Dr. Safet Mujić kažu kako imaju profesionalnu proceduru i plan odlaganja medicinskog otpada koji podrazumijeva sterilizaciju i drobljenje istog.

“Prvo otpad komplet ide u sterilizator na određenu temperaturu pod pritiskom, radimo biološke kontrole svaki mjesec. Kad se infektivni otpad steriliše u sterilizaciji on se prebacuje u kesama u drobilicu”, pojasnila je Đulsa Džubur, glavna sestra Kantonalne bolnice.

“Iz bolnice ne izlazi ništa opasno, ništa toksično i infektivno i nema nikakve opasnosti. Vjerujte, nama je sad veći problem otpad iz kuhinje i magacina koji na ovim temperaturama može postati toksičniji nego bilo šta drugo i predstavlja opasnost i za zaposlenike i za pacijente i stanovnike”, kazao je Zlatko Guzin, direktor bolnice.

A pored medicinskog otpada, sporan je i mulj s pročistača otpadnih voda. I dok gradonačelnik tvrdi da mulj nije odlagan na deponiju, već samo pijesak s rešetaka koji prolazi kroz kolektore, rješenje federalne inspekcije govori drugačije.

“Dokument koji smo mi jučer objavili, gospodin Bešlić je poslao ministrici Đapo, u kojem piše da je bio mulj i to dehidrirani mulj, poslao je gospodinu Novaliću koji ne zna kako se Uborak zove pa ga “Ugorkom” naziva. Dakle, radi se o jednom banalnom, glupom zlu koje nam je ušlo iz političkih struktura koje brane svoje džepove i kase svojih političkih propalih partija”, kategoričan je Husein Oručević, Mreža “Naše društvo”.

A šta se to sve odlagalo na deponiju uskoro bi trebali pokazati rezultati ispitivanja sadržaja deponije. A kako bi ukazivali na neregularnosti i nepoštivanje dogovora postignutog nakon deblokade deponije, mještani najavljuju nove proteste. U krajnjem slučaju tvrde bit će prinuđeni na novu blokadu.

“Ali ovaj put će biti s posljedicama, jer više nema povlačenja”, istakao je Hodžić.

Jer krajnji cilj je kažu, zaustaviti rad same deponije koja ima samo građevinsku dozvolu, ne i okolinsku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad