Završen sastanak u Aluminiju, bez konkretnih rješenja

Vijesti 25. jul 201911:20 > 11:25
N1

Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija", kazao je da nakon sastanka Kriznog odbora Aluminija na kojem su učestvovali predstavnici Uprave, Nadzornog odbora i Sindikata, konkrentnih rješenja nije bilo.

Dva i pol sata trajao je sastanak u sjedištu Aluminija u Mostaru s ciljem da se iznađe rješenje za radnike nakon što je proizvodnja u ovom nekadašnjem bh. gigantu ugašena.

“Opet su ostali na nekim obećanjima i zaključcima. Zaključak je da se do 31. 7. uradi plan i program zbrinjavanja radnika po pogonima. Nakon plana i programa zbrinjavanja radnika bit će ponuđena otpremnina. Tek nakon tih odluka koje su na upravljačkim tijelima znat ćemo nešto podrobnije. Nama ovo ne ide u korist, po nama je ovo samo produbljivanje naše agonije”, kazao je Biokšić. 

VEZANE VIJESTI

Nada se da će do kraja jula imati mnogo jasniju sliku po pitanju broja radnika koji bi ostao u radnom odnosu po proizvodnim pogonima i radnika koji su spremni uzeti otrpemninu.

“Koji će biti novi uvjeti poslodovca u novim ugovorima, ne znamo dok ih ne dobijemo”.

Radnici su već ranije obaviješteni kako je Krizni odbor kontaktirao sve banke u kojima radnici imaju kredite tražeći da se odgode termini plaćanja rata.

“Zaduženja naših djelatnika kod komercijalnih banaka se kreću negdje oko 14,5 miliona KM. Mi smo se, iskreno, nadali da će naše službe na današnjem sastanku izići sa tim planom, međutim do toga nije došlo. Sad im je Nadzorni odbor i predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović naložio da se to što žurnije uradi i da se mi kao Sindikat upoznamo o kojem se broju djelatnika radi koji bi ostali na tim radnim mjestima”.

On je rekao da sada ide na sastanak Predsjedništva Sindikata na kojem će razgovarati o narednim koracima.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad