SDP: Dodikov potez je u dogovoru sa Čovićem, cijenu će platiti građani BiH

Vijesti 25. jul 201917:16 > 17:25
SDP BiH

Na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH razmatrana je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, kao i o daljnji koraci u radu partije, saopćeno je iz ove stranke nakon sjednice.

“Predsjedništvo SDP BiH osvrnulo se na aktuelnu političku situaciju, koja je ocijenjena katastrofalnom, prvenstveno zbog toga što ni nakon devet mjeseci od održanih opštih izbora u BiH nije formirana vlast na federalnom i državnom nivou. Vlast, osim u nekoliko kantona, ni na ostalim nivoima ne funkcioniše, dok se ni u Predsjedništvu BiH ne mogu dogovoriti oko ključnih stvari bitnih za interese Bosne i Hercegovine.

Očigledno je da je cilj SDA-HDZ-SNSD koalicije bilo da preuzmu kontrolu nad domovima parlamenata i tako blokiraju sve procese formiranja vlasti. Ne treba ni zaboraviti činjenicu da zahvaljujući SDA-u, HDZ i SNSD imaju potpunu kontrolu nad državnim Domom naroda, što proces formiranja vlasti dodatno otežava.

Članovi Predsjedništva SDP-a posljednji sastanak Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, na kome je ponovno iskazana nikad zaustavljena hemija između SDA i HDZ, ocjenjuju kao predstavu za javnost, pogotovo dio koji se odnosio na stanje u mostarskom Aluminiju.

Ove dvije stranke su već davno dogovorile podjelu ovog preduzeća po nacionalnom ključu, negirajući državnost u temelju, jer bez stvarne kontrole Federacije nad ključnim preduzećima stvaraju se etnoteritorijalne i nevidljive samoupravne oblasti. Aluminij je, uz pomoć SDA, žrtva HDZ-a, a to je nešto na šta je SDP opominjao godinama unazad.

Ponovni pokušaj aktiviranja spora od strane Predsjedništva BiH oko Pelješkog mosta i blokada istog od strane Milorada Dodika, još je jednom potvrdila ono što je SDP nebrojeno puta govorio. Ne postoji mogućnost saradnje nacionalnih stranaka koja na kraju neće završiti u blokadi i protiv interesa Bosne i Hercegovine. Posljednji Dodikov potez posljedica je dogovora sa Draganom Čovićem, koji će preskupo platiti vlasnici države Bosne i Hercegovine, a to su njeni građani.

Predsjedništvo SDP BiH je dalo podršku radu organa koji su u proteklom periodu pokazali da ključne odluke i principi SDP-a ne mogu biti dovedeni u pitanje zbog nezaježljivih ambicija određenih pojedinaca i njihovih dogovora sa nacionalističkim strankama, a sve zbog ostvarivanja ličnih finansijskih interesa”, navedeno je nakon sjednice.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad