Akcija policije u Sarajevu: Desetine migranata neregistrovani

Vijesti 25. jul 201917:44 > 19:16
N1

Policija je pronašla desetine neregistrovanih migranata na sarajevskoj Željezničkoj stanici, tokom akcije u kojoj su podršku pružali službenicima Službe za poslove sa strancima. Većina migranata upućena je u prihvatni centar Ušivak. Kako je akcija izgledala, zabilježila je i kamera N1.

Desetak minuta prije 16 sati – policijska kolona stiže ispred Željezničke stanice. Manja grupa migranata, sama prilazi policiji – nisu registrovani. Unutar stanice, nema nikoga. Migranti već na peronima. Voz za Bihać kreće.

Jedan od razloga zbog kojeg desetine migranata koji su se prethodno registrovali u Službi za poslove sa strancima dane provode ispred sarajevske Željezničke stanice je i taj kako kažu što Željeznice Federacije im prodaju više karata nego što imaju mjesta kada je riječ o jednoj vožnji, tako da danima ovdje u Sarajevu čekaju na svoje sjedište. Samo danas su za Bihać u vozu u 16 sati otputovala 104 migranata.

One koje je policija zatekla s registracijom, uredno je pustila. No, bilo je i problematičnih.

“Sva lica koja su imala urednu registraciju nisu tretirana, sva ona lica za koja je Služba za poslove sa strancima utvrdila da nemaju registraciju da nemaju prijave su prevezena do Ušivka gdje će biti registrovani gdje će dobiti status migranta, oni nemaju status migranta oni su stranci koji ilegalno borave u BiH, a dobijanjem statusa migranta će dobiti i smještaj i priliku da ne borave na ulici i ne traže alternativne smještaje po napuštenim objektima, javnim površinama”, izjavio je Hasan Duran, pomoćnik komandira Prve policijske uprave.

Ovo nije prva, a ni posljednja akcija, najavljuju iz policije. S razvojem migrantske krize aktivnosti poput današnje bit će i u narednom periodu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad