Porodica nestala na Čvrsnici, GSS ih pronašao nakon cjelonoćne potrage

Vijesti 26. jul 201913:20 > 13:23
GSS BiH

Šesteročlana porodica državljanina BiH nastanjena u Francuskoj uputila se u srijedu na izlet planinarskom stazom prema vrhovima Čvrsnice iz pansiona na Risovcu. U grupi su se nalazile četiri odrasle osobe i dvoje djece od četiri i devet godina. Kako se do kraja dana nisu vratili, vlasnik pansiona alarmirao je gorsku službu spašavanja.

GSS Jablanica odmah po dojavi pokrenula je žurnu akciju potrage sa osam obučenih gorskih spašavatelja i vlasnikom pansiona.

Nakon cjelonoćne potrage, promrzla i iscrpljena, pri jakom vjetru i temperaturi od sedam stepeni Celzijusa, porodica je pronađena u šest sati ujutro u četvrtak ispod vrha Mali Vilinac.

“Upozoravamo izletnike i planinare na iznimnu važnost odijevanja, opremanja i javljanja o svojim pravcima kretanja i namjerama pri odlasku u planinu. Istovremeno ističemo kako je iznimno važno blagovremeno obavijestiti gorske službe spašavanja o nestanku, upravo kako je to učinio vlasnik pansiona na Risovcu”, navode iz GGS-a u BiH.

GSS u BiH

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad