U iščekivanju programa i mjera za mostarski Aluminij

Vijesti 26. jul 201916:53 > 19:01
N1

Program restrukturiranja Aluminija trebao bi se završiti do 31. jula. Do tada bi trebalo biti jasno definisano što se može uraditi u ljevaonici, šta u anodama, šta u elektrolizi, ili kako je danas poručio član kriznog štaba i lider HDZ-a, Dragan Čović, prolongiranja više ne može biti.

Čović je za narednu sedmicu najavio novi sastanak kriznog štaba kojem bi trebali prisustvovati i predstavnici Federalne vlade. Prioritet je zbrinjavanje radnika. Kako je ranije pojasnila Jelka Miličević dio, tačnije 38 radnika biće penzionisan i za to kako doznajemo, postoje sredstva u interventnom fondu Vlade FBIH. Za jedan dio će biti isplaćene otpremine, jedan dio ostaće na poslu kao neophodni tehnološki minimum.

Aluminij je podsjetimo, prije dva dana u Sarajevu bio glavna tema sastanka lidera SDA i HDZ-a. Poručeno je kako politiku treba izbaciti iz kombinata, problem prepustiti ekspertima.

U sve ovo radnici i nemaju previše povjerenja, do 31.07. očekuju da će dobiti konkretne odgovore o svom statusu

Predsjednik HDZ-a na danjašnoj konferenciji kazao je kako se ne može miješati u istrage, komentirajući pitanje o neradu Tužilaštava HNK u čijim ladicama preko pet godina stoje prijave o kriminalu u Aluminiju, dodavši kako očekuje da će uskoro reagovati.

Kolike će otpremine radnici dobiti, i ko će u konačnici završiti na birou, moglo bi uskoro biti poznato u kriznom štabu. Doznajemo kako Vladi FBiH još nije dostavljena informacija o utrošku sredstava u proteklih šest mjeseci, kao ni izvještaj o proceduri gašenja kombinata.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad