Grubeša: SDA pokušava obmanuti javnost i stati u obranu ratnih zločinaca

Vijesti 27. jul 201917:10 > 17:14
N1

Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine, putem saopštenja reagovao je na zaključke Glavnog odbora SDA, u kojima ga javno prozivaju - kako je istakao u dopisu medijima.

“Tužno je da SDA ne podržava privođenje kraju sudsko procesuiranje postupaka ratnih zločina i da im nije u interesu ni vladavina prava ni pravna država, a samo o tomu pričaju. Državna Strategija za procesuiranje ratnih zločina nije vlasništvo Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine nego je u njezinoj izradi sudjelovala radna skupina sastavljena od stručnjaka, a podržali su je i međunarodni promatrači te predstavnici Europskoga povjerenstva. Nije moguće da su svi oni propustili vidjeti da strategija ‘ima nedopustive ciljeve’, a da je to uspjelo samo predstavnicima SDA”, poručuje Grubeša u saopštenju.

“Strategija se ne bavi brojem predmeta već metodama na temelju kojih će se određivati koji sud će koje predmete procesuirati, a s ciljem da se restereti Sud BiH kako bi mogao procesuirati samo najsloženije predmete”, navodi.

Kako se ističe u saopštenju – “nepoznato je porijeklo ovih smiješnih podataka kojima SDA pokušava obmanuti javnost i stati u obranu počinitelja ratnih zločina, te im omogućiti da se izvuku od sudskih procesa jer njihovi predmet, prema sadašnjim pokazateljima, nikada neće doći pred lice pravde”.

“Činjenica da SDA toliko griješi i štiti ratne zločince je naročito tužna posebno zato jer se poziva upravo na zaštitu žrtava”, navodi se u saopštenju upućenom iz kabineta ministra pravde BiH.

Zaključke sa sjednice GO SDA pročitajte na OVOM linku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad