Bihać: Turiste legitimišu kao migrante, a migranti se predstavljaju kao turisti

Vijesti 27. jul 201918:04 > 19:09
N1

U Bihaću je trenutno, prema zvaničnim podacima, oko tri hiljade migranata. Lokalne i kantonalne vlasti insistiraju na zatvaranju prihvatnih centara Bira i Miral. Traže i da država neperspektivnu vojnu imovinu, kasarne - preuredi u migrantske centre, i raspodijeli teret krize na cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine.

Šetnja, ili podnevne kafe, rutina je kojoj su se vratili Bišćani otkako je MUP USK pooštrio mjere u vezi kretanja migranata. No, po gradu se ipak sreću, pojedinačno, ili u grupama po dva. Neki tvrde da su turisti.

N1: Želiš li da ideš u Italiju, Evropu?

“Nisam planirao. Šest ili sedam dana ovdje i vraćam se za Indiju”, kazao nam je jedan Indijac.

Dok mnoge arapske turiste policija legitimiše misleći da su migranti, stvarni migranti to koriste predstavljajući se turistima. Znaju da su pooštrene policijske kontrole, te da ih policija kupi na ulicama Bihaća u maricu i vozi na neuslovni Vučjak.

I pored racija u privatnim kućama u kojima je ranije znalo biti i po 200 migranata, i pored kazni zbog nezakonitog rentanja, mnogi tu uslugu i dalje nude, kaže nam 21-ogodišnji Pakistanac.

N1: Autobuska stanica? Spavaš blizu stanice?

“Da. Imam kuću. Plaćam kiriju, 300 evra jedan mjesec”.

N1: Da li si probao preći granicu?

“Dva puta, ali više ne. Jer je previše problema sa hrvatskom policijom. Uzmu ti sve, hranu, mobilne, torbe, sve uzmu. Koliko više puta da zovem majku i oca da mi pošalju novac da idem u gejm. I onda opet uzmu sve, ne znam”, rekao nam je Sejo Toki iz Pakistana.

N1: Šta namjeravaš sada da radiš, ovdje u Bosni ili, gdje?

“Ne, samo ostati u Bosni, neću ići nigdje.”

Na raskrsnici puteva, na granici država, Bihać se skoro dvije godine bori sa krizom. Trpe mnogi, među njima i prodavci suvenira nezadovoljni. No, mnogi na krizi, kažu i zarađuju.

I pored uspješnih turističčkih mjeseci u Bihaću ipak najbolje posluju Kinezi i pekari. Prvi migrantima prodaju ruksake, drugi hljeb. Bišćani kažu da dobro rade i oni koji prodaju mobilne telefone i sim kartice.

Vučjak je neuslovan, znaju to gradske i kantonalne vlasti. Prije zime mora se naći rješenje.

Pored ranije pominjanih Medenog polja, Klise, ili Doboj Istoka, postoje i druge neperspektivne, ali iskoristive vojne lokacije.

“U Bihaću migranata sada ima 3.000. Ima lokacija, ima vojne imovine. Može se naći lokacija ukoliko se to hoće i ukoliko se želi da se upravlja migrantskom krizom. Ukoliko se to pusti stihijski da ide, onda će migrantska kriza biti tamo gdje oni odluče, gdje dođu tamo imate problem, dakle imate ga u Bihaću, Kladuši, Krupi, Ključu, Otoci, gdje oni prolaze, sada imate problem djelimično i u Tuzli, Sarajevu, ali tamo gdje oni odluče da dođu, mi tamo moramo rješavati. Nažalost, niko ne upravlja sa tom krizom”, izjavio je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Država mora izabrati lokacije, kako bi se zatvorili Bira i Miral do zime, zahtjev je iz MUP-a USK. Neke od lokacija koje se pominju kao eventualni novi migrantski centri su kasarne u Glamoču i Travniku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad