Poruke ohrabrenja za BIH sa skupa mladih evropskih liberala u Sarajevu

Vijesti 27. jul 201918:11 > 19:08
N1

Evropska unija se, nakon posljednjih parlamentarnih izbora, suočava s brojnim izazovima. Bez izazova nije ni region Zapadnog Balkana, pogotovo kada su u pitanju problemi mladih, odlazak, ali i integracija regiona u Evropsku uniju. Ovog vikenda u Sarajevu se upravo, o ovim izazovima, razgovaralo na skupu evropskih mladih liberala.

Probleme koje danas imaju Evropska unija i Zapadni Balkan, kako zbog integracijskih procesa, tako i zbog Brexita, najbolje razumije mladi britanski Liberalni-demokrata Tim Robinson. Robinson posebno dobro razumije Bosnu i Hercegovinu, jer mu je majka kao izbjeglica u Veliku Britaniju, stigla tokom rata.

“Mislim da je lako ljudima u zemljema UK zaboraviti prednosti koje su donijele evropske integracije jer smo tamo proveli dugo i nemamo teška iskustva kao ovdje. Imajući majku koja dolazi iz Bosne i Hercegovine i koja je došla u Britaniju tokom rata i historija moje porodice mi pomaže da shvatim važnost toga. Vlasti u Bosni i Hercegovini bi se trebale fokusirati na prioretete, a ne na podjele koje vladaju”, izjavio je Robinson iz Liberalnih demokrata Velike Britanije.

Evropski mladi liberali smatraju, da Evropa ne smije ni pod koju cijenu zaboraviti najbliže susjede. Antoaneta Asenova iz Evropskih Mladih Liberala poručuje, da zemlje Zapadnog Balkana moraju imati evropsku perspektivu.

“Za nas je veoma važno da se ne fokusiramo samo na zemlje koje su članice Unije. Da ima izazova u Evropskoj uniji i pokušavamo je učiniti boljom. Pokušavamo se suočiti s njenim deficitima, dificite povjerenja vidimo u rastu podrške populistima. Sve ovo želimo primijeniti i na Zapadni Balkan. Zapadni Balkan ima specifičnu važnost za nas u EU, posebno za nas mlade ljude”, poručila je Antoaneta Asenova, politički oficir Evropskih mladih liberala.

Zajednički rad širom Evrope i jačanje resursa, koje imaju mladi političari, uključujući i neke od onih sa Zapadnog Balkana, jedan je od glavnih ciljeva ovakvih okupljanja.

“Za nas nema sumnje da Balkan pripada Evropskoj uniji. Znamo da je bilo nekih prepreka na putu, ali se trudimo da treniramo one koji žele napraviti promjene i naoružati ih s pravim alatima kako bi se dostigli potrebni rezultati”, kazala je Lauren Mason iz Evropskog liberalnog foruma.

Iz Srbije evropskim liberalima stiže jasna slika ponašanja trenutne vlasti prema opoziciji, ali isto tako i poruka mladim ljudima u regionu Balkana.

“Smatram da je na nama s ovih prostora najbitnije da sarađujemo jer prošlo je mnogo vremena od konlifkata koje smo imali pogotovo za našu generaciju jer se tada ili nismo bili ni rodili ili smo bili veoma mali i mi to moramo prevazići”, naveo je Marko Živković iz Nove stranke Srbije.

Antoaneta i Tim su u Sarajevu izrazili želju da se građanima Bosne i Hercegovine, ali i svojim kolegama obrate kratkim porukama ohrabrenja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad