Ruski utjecaj u BiH koji odjekuje američkim političkim krugovima

Vijesti 28. jul 201917:31 > 17:41
N1

Ima li i koliki je ruski utjecaj na Zapadnom Balkanu, konkretno u Bosni i Hercegovini? Na štetnost takvog utjecaja upozoravaju iz američkih političkih krugova, ali i iz Europske unije.

BiH trenutno ovisi o ruskom plinu, zbog nedonošenja zakona na državnom nivou. Za donošenje tog zakona čeka se stav Federacije, dok je Republika Srpska dala svoj pristanak. Tako barem tvrdi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović. Sada se čeka i odluka hoće li ruske kompanije preuzeti i mostarski Aluminij.

U javnosti se mjesecima govori o tome kako bi ruske kompanije mogle preuzeti i posrnuli hercegovački Aluminij. U takav scenarij sumnja i predsjedavajući državnog Predsjedništva.

“Prije svega tu mislim na upliv ruskih kompanija odnosno ruskog kapitala koji ide preko Republike Srpske i ulazi u taj politički prostor koji suvereno kontroliše Dragan Čović, poput ovog Prvog plinarskog društva odnosno firme Erdal kako se ona zove u BiH i ruskog utjecaja koji je u priči o Aluminiju, Luci Ploče, ima tu svega i svačega”, kazao je Željko Komšić.

Bosna i Hercegovina je putem gasa vezana za Rusiju. A bez državnog zakona, koji će biti u skladu s evropskim procedurama, neće moći do drugih izvora. Više od 90 miliona dolara duga prema Gazpromu, čini državu dodatno zavisnom. No, o entiteti o zakonu još bez dogovora.

“Vlada RS je prije deset dana Ministarstvu dostavila svoju saglasnost na verziju Zakona. Na potezu je Federacija BiH. Možda sam vas malo iznenadio RS je dala saglasnost, Federacija još ne”, poručio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Aktuealn je i danas Turski tok. Jedan krak bi iz Srbije trebao ići prema Banja Luci. O tome se nedavno razgovaralo u ovom entitetu.

“Stvar će se na kraju svesti na to da li će SAD pokušati da spriječi projekat ‘Turskog toka’ po svaku cijenu ili će doći do nekog kompromisa, preko Mađarske. Pitanje da li će Mađarska uzimati samo ruski, ili i američki LNG plin sa Krka”, kazao je 8.6. ove godine Zoran Metar, urednik Geopolitika News iz Zagreba.

O ruskom utjecaju u BiH, govori se u američkim političkim krugovima. Odjeknulo je obraćanje kongresmena Adama Kinzingera – u kojem navodi: SNSD je najodgovorniji za anti-NATO kampanju i prijeti otcjepljenjem. Upravo je SNSD najveći saveznik Rusije.

“Evropljani su napustili Bosnu i Sjedinjene Države ne mogu same nositi sav teret. Ako se želimo boriti protiv štetnih ruskih aktivnosti, moramo to raditi zajedno sa našim evropskim saradnicima. Moramo pokazati Bosni i drugim nacijama koje iskušava Putin, da je zapadna demokracija puno bolja opcija nego tiranski ruski sistem. Primjeri poput Bosne i Ukrajine pokazuju zašto je toliko važno održavanje saslušanja radi razotkrivanja štetnog ruskog uticaja”, poručio je Adam Kinzinger.

O tome je u Washingtonu nedavno govrio na konferenciji o odnosima SAD-a i zamalja Centralne Evrope i Kurt Volker, nekadašnji saradnik Richarda Holbrooka, poručivši:

“Rusija iskorištava vakum. Kada EU nije jače angažovana, kada Amerika nije jače angažovana, kada ljudi u regionu ne rješavaju vlastite probleme, Rusija to koristi. Oni igraju ulogu kreiranja podjela, širenja nacionalizma, onemogućavanja upravljanja, usporavajući tako region”, naveo je Kurt Volker, nekadašnji saradnik Richarda Holbrookea.

No, mnogi su stava kako je Evropa trenutno prezauzeta unutarnjim pitanjima da bi se posvetila Balkanu. Novoizabrani britanski premijer Boris Johnson, za Bosnu i Hercegovinu nije zainteresovan, kaže Neven Anđelić, profesor na londonskom univerzitetu. Jedino što tu politiku može promijeniti, upravo je strah od Rusa.

“Boris Johnson je dok je bio ministar vanjskih poslova vrlo oštro reagovao na neke ruske vanjske politike. Očita je prisutnost interesa ruskih na Balkanu ili što se kaže Zapadnom Balkanu i u BiH pogotovo i s tim u vezi može se onda očekivati veći utjecaj Velike Britanije veći interes”, kazao je Neven Anđelić, profesor na londonskom univerzitetu.

I dok Amerika, Evropa rjeđe – upozoravaju na negativne trendove kada je riječ o ruskim aktivnostima na Balkanu, Mnogi su stava, da se Rusija umjesto riječi fokusira na djela.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad