Skopljaković za N1: HNS sigurno nije dobro rješenje za Hrvate

Vijesti 29. jul 201909:17 > 09:27
N1

Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke BiH, za N1 je govorio o propasti Aluminijskog kombinata, za koji je optužio HDZ i SDA.

Kazao je da situacija u Aluminija traje duži period.

“Ne da možemo reći da je to svjesno napravljeno, ali sa odgovarajućom namjerom stranaka koje su na vlasti i koje cijelo vrijeme prabacuju odgovornost na Vladu Federacije BiH, kao da u toj Vladi sjedi netko drugi, a ne upravo te stranke koje su odgovorne za ovakvo stanje u Aluminiju. To su naravno HDZ i SDA”, istakao je Skopljaković.

Navodi da su te stranke od samog početka izvršile podjelu javnih poduzeća između sebe.

“Moram spomenuti kombinat “Bratstvo” Novi Travnik, koji se bavi namjenskom industrijom, koji je imao šest do sedam tisuća uposlenih, od toga je bilo dvije do tri tisuće Hrvata. Sada znamo da tim poduzećem upravlja SDA i u “Bratstvu” nema Hrvata. Sa druge strane, SDA je prepustila HDZ-u Aluminij Mostar, u kojem Bošnjaci nemaju nikakvih prava, nisu se vratili na posao”, pojasnio je

Skopljaković smatra da je rješenje za javna poduzeća depolitizacija uprave, te da se ključne osobe biraju na natječaju.

Dotakao se i pitanja Pelješkog mosta.

“Prošle godine smo reagirali i rekli da se BiH ne bi trebala miješati jer je to pitanje Hrvatske. Pelješki most se gradi na teritoriji Hrvatske. Nas zabrinjava da 25 godina od osamostaljenja BiH nemamo riješeno pitanje granice sa Hrvatskom. Sve stranke koje su na vlasti nisu uspjele da riješe ovo ključno pitanje, a sad pokušavaju da skrenu pozornost sa nekih stvari koje su puno bitnije od Pelješkog mosta”, kazao je.

Što se tiče namjere Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na granici sa BiH, Skopljaković tvrdi da to nisu dobrosusjedski odnosi.

“Bez razgovora sa BiH takav objekat nije dobrodoša. BiH nije učestvovala u nuklearnoj elektrani Krško i ne koristimo tu energiju. Zašto da građani BiH ispaštaju”, istakao je.

Prema njegovim riječima, ključni problem za stagnaciju odnosa između dvije zemlje je u BiH.

“Ako nismo sposobni da riješimo granično pitanje sa Hrvatskom, gdje imamo vrlo malo spornih točaka, postavlja se pitanje zašto ne potpišemo taj sporazum. Ali to su sve pitanja naših političkih igara. Glavni problem je sigurno ovdje u nama i u odnosima unutar BiH, a onda tek prema susjedima”, istakao je Skopljaković.

Komentirao je i Hrvatski narodni sabor.

“HNS je jednako HDZ BiH. To je stranka koja je oformila HNS pod izlikom zaštite hrvatskih interesa, ali napravljen je zbog zaštite HDZ-a. Hrvatska stranka nije član HNS-a, imali su 14 stranaka i 13 stranaka dolazi samo sa prostora Hercegovine – Livna i Tomislavgrada, a iz HNS-a istupilo je već četiri stranke i možemo očekivati u narednom periodu da će se to nastaviti. HNS sigurno nije dobro rješenje za Hrvate”, kazao je Skopljaković i dodao:

“Mi se zalažemo za jedno koordinacijsko tijelo koje bi objedinilo Hrvate, ali nismo za to da političke stranke vode glavnu riječ u takovoj organizaciji. Takva organizacija bila bi dobra kada bi se oformila i vodila od strane akademika, zananstvenika, ekonomista, pravnika, a ne političkih stranaka koje pokušavaju male stranke staviti pod svoj nadzor.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad