Protesti ispred ambasade Hrvatske u BiH, upućeno i protestno pismo

Vijesti 29. jul 201912:21 > 12:21
N1

Organizacija “Climate Save Bosnia” održala je danas u 12 sati mirni protest ispred ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, zbog namjere Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora, blizu granice sa BiH, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada.

Sa protesta na kojem se nije okupilo mnogo građana je poručeno da se radi o “nekoj našoj standardnoj letargiji” i da građani očekuju da će neko drugi riješiti njihov vlastiti problem.

“Sarajlije su zaista danas podbacile”, kazali su danas iz organizacije “Climate Save Bosnia”.

Poručili su da bi eventualnom izgradnjom odlagališta bilo ugroženo preko 300.000 građana Bosne i Hercegovine.

“To područje je trusno područje. NIje urađena procjena utjecaja na okolinu u prekograničnom kontekstu. Nije uopšte uzeto u obzir kakva opasnost može da bude. Eksperti iz BiH, ali i iz Hrvatske, su zaključili da lokacija apsolutno ne odgovara i da je u pitanju velika opasnost za građane BiH”, poručili su.

VEZANE VIJESTI

Kazali su da su bh. institucije “vrlo lijeno i mlako reagovale”.

“Ukoliko naše vlasti nisu zainteresovane, zašto bi bila Hrvatska? Mi danas upućujemo protestno pismo veleposlanstvu Hrvatske, ali u isto vrijeme i institucijama u BiH, zahtjevamo hitno i adekvatno reagovanje. U slučaju da ne dođe do adekvatnog reagovanja, mi ćemo iz Eko BiH mreže, oko 17 NVO za zaštitu okoliša i životne sredine, da poduzemomo sve relevantne pravne radnje kao bismo spriješili takvu odluku”.

Osim reakcija građana i eksperata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u prethodnom periodu, Hrvatska je ipak odlučila prekršiti ESPOO konvenciju o procjeni okolinskih uticaja u prekograničnom kontekstu, jer je pri izradi Studije uticaja na okolinu propustila uzeti u obzir uticaj na okolinu i stanovnike BiH, navodi se u saopštenju.

Iz organizacije “Climate Save Bosnia” upozoravaju da deponija direktno ugrožava rijeku Unu, kao i oko 300.000 građana Bosne i Hercegovine, a najviše stanovnike općine Novi Grad.

Konačna odluka o gradnji deponije bit će donesena u septembru 2019. godine, stoga je neophodno reagovanje prije donošenja iste, navodi se.

Ovim protestom od Republike Hrvatske zahtijevamo povlačenje odluke, poštivanje ESPOO i Aarhuske konvencije i razmatranje druge lokacije, koja neće biti štetna niti opasna po okolinu i zdravlje ljudi, saopšteno je iz “Climate Save Bosnia”.

Sa protesta se javila reporterka N1 Adisa Imamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad